Край на хартиената извинителна бележка за отсъствия поради здравословни причини на учениците от 1. до 12. клас. На нарочна пресконференция по темата министърът на електронното управление Александър Йоловски обясни, че е-медицинската бележка тръгва от 1 октомври и ще се издава от личния лекар или лекарски специалист в болничната и доболничната помощ.

Болният ученик трябва да отиде при лекаря си за преглед. Когато лекарят извърши прегледа, информацията се вписва в Националната информационна здравна система. Още на този етап се създава електронен документ, който чрез системата достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Тази система ще разпредели е-бележката към електронния дневник в училището, в което учи болният ученик.

Е-бележката ще пътува изцяло към училището и електронния дневник. На лекаря няма да му се налага още веднъж да изписва нов хартиен документ. В този документ освен данните на детето, ученика и училището, ще има и медицинска информация. В училището ще постъпва само минималната информация на ученика, на когото трябва да бъдат извинени отсъствията. Така личната информация няма да изтече някъде по веригата. Облекченията са и за родителите, освен за лекарите, които няма да се притесняват дали бележката ще се измачка, скъса или да не се даде на учителя.

Отпада задължението на родителите да заверяват бележките на децата си, че наистина са били болни.

Медицинските бележки за учениците стават електронни от тази есен

Медицинските бележки за учениците стават електронни от тази есен

С цел предатвратяване на злоупотребите

Здравният министър Христо Хинков добави, че освен за намаляването на хартиеното натоварване е-медицинската бележка ще допринесе за една по-добра статистика за това колко медицински бележки се издават годишно и колко боледуват децата. Е-медицинската бележка няма да бъде издавана без преглед от джипитата, увери министърът. Няма да е нужно детето да се реди отново на опашка заедно с болни деца, за да бъде прегледано отново, че е здраво. Вероятно това ще отпадне в хора на практикуването на новата система и ще се види кое е най-рационалното. Ще се търси допълнително облекчаване за родителите и децата.

Образователният министър Галин Цоков заяви, че един от най-големите проблеми в образователната система е, че се отчитат годишно 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, свързани с боледуване. Средно се падат по 50 отсъствия на един ученик на годишна база, което също не е малко, отчете просветният министър. Една от причините за отпадане на децата от училище са извинените отсъствия. С е-медицинската бележка ще се види точно за какво са извинени отсъствията и така ще се връщат повече деца в училищната организация от специалистите, които следят за отпаднали отсъствия, подчерта Цоков.

Наличието на е-бележки ще съкрати административната работа на класния ръководител с 2-3 часа работа на месец. Данните от е-медицинската бележка ще бъдат видими както за училищния директор, така и за класния ръководител.

"Това е един добър подарък за нашата образователна учебна година", доволен е образователният министър.

Безплатна единна електронна образователна платформа за учениците наесен

Безплатна единна електронна образователна платформа за учениците наесен

Тя е с 5 модула, обединени в обща рамка

В представянето на е-медицинската бележка участие взеха и представители на Българския лекарски съюз. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че това е една стъпка към електронния обмен на информация между две различни сфери - между системата на здравеопазването и образованието. БЛС биха искали такива стъпки да се случват по-често и по-бързо, като целите са да бъде постигната автоматична информация с всички останали системи в държавата - РЗИ, НЗОК, МЗ, информация за наличност на медикаменти, информация за пациентите и др.

Е-медицинската бележка ще се издава безплатно. За други административни бележки, които са необходими и не са свързани със здравословното състояние на пациентите, е възможно да се заплатят. Всички училища и детски градини разполагат с електронни дневници, като някои училища ползват и външни електронни дневници. За бележките от лекарите по дентална медицина също ще се мисли да бъдат електронни.

Всички лекари ще са задължени да изпращат информация до Националната информационна здравна система, ако медицинските специалисти работят легално.

Всички електронни документи ще бъдат издавани само и при преглед от лекар в лекарския кабинет, гарантира д-р Николай Брънзалов от БЛС. Той подчерта, че електронното здравеопазване няма да е дистанционно.