Министерство на образованието и науката (МОН) обяви старта на процедурата "Училищна STEM среда" по Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Служебният образователен министър проф. Сашо Пенов обясни пред журналисти, че темата вълнува всички - учители, директори и най-вече децата, които са в училищата. През целия период, през който подготвяхме процедурата, целият екип на МОН свърши огромна работа, доволен е министърът.

Всички училища ще получат средствата, предвидени в ПВУ, така, както са предвидени като адресати на процедурата, стига да се подготви необходимата документация, която е опростена.

Служебният министър Сашо Пенов увери, че процедурата ще бъде прозрачна. МОН ще съдейства на училищата с консултации и с отговори на текущи въпроси. Цел е, по думите на министъра, децата да бъдат щастливи за подобрена техническа среда, а и децата да бъдат по-подготвени за пазара на труда.

На първо място при определянето критерий във връзка със сумите за STEM кабинетите за период от 3 години е броят децата. Предимство ще имат училищата с по-малък брой ученици. Всички 2 271 държавни и общински училища ще получат финансиране по ПВУ за STEM кабинетите, а училища, които вече са получили финансиране, отново могат да участват.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Програма за образование" проф. Георги Вайсилов добави, че всеки ученик трябва да пипне телескоп, да види спътниците на Юпитер, да проведе сам химична реакция, да види как стават новите източници на енергия. Освен това ще бъде финансирано изграждането на кабинети по пет области - роботика, природни науки, зелени технологии и устойчиво развитие, математика и информатика. Допълнително ще има финансиране за изграждане на високотехнологични класни стаи.

Закупуването на апаратурата за класните стаи не е достатъчна. Нещо повече - в рамките на програма "Образование" е предвидена процедура, по която ще бъдат обучени учителите и ще бъдат подготвени да работят със закупената апаратура. Много е важно учителите, които работят в научните области да подберат подходящите тематики, където да бъдат изградени STEM кабинетите. В страната има липса на инженери и поне три пъти малко учени от глава на населението, изтъкна Вайсилов.

За всяко дете - STEM център

За всяко дете - STEM център

STEM кабинети са новият хит в образованието, но...