С четири проекта на обща стойност 1,3 млрд. лева Министерството на образованието модернизира инфраструктурата на учебните заведения в страната.

Средствата ще бъдат осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост, като три от заложените проекти са фокусирани върху предучилищното и училищното образование, а един е в сферата на висшето образование и науката.

Най-знаковият е този за STEM центровете и иновациите в средното образование, за който е предвиден ресурс в размер на 570 млн. лева. Целта на проекта е до юни 2026 г. да бъдат изградени STEM центрове във всяко училище в България. Ще бъде създаден и Национален STEM център в София, както и три регионални STEM центъра, които да съдържат лаборатории и където да се подготвят учители, ученици и олимпийските ни състезатели по природни науки и математика.

От всички 2271 училища вече са подадени 1720 кандидатури, или 75% от училищата у нас, а срокът за кандидатстване е до 21 август.

Направленията, в които се кандидатства от гледна точка на лаборатории и кабинети, са свързани с изграждане на нова среда по математика и информационни технологии, природни науки и зелени технологии, физика, 3D моделиране и роботика и др.

Във втория голям проект по ПВУ са заложени 329 млн. лева за модерницация на образователната инфраструктура.

МОН слага на нови основи професионалното образование

МОН слага на нови основи професионалното образование

Съществено изменение на списъка на професиите

Ще бъдат построени осем училища в три общини - Столична, Варна и Бургас, както и осем детски градини в Столична община.

Друг компонент на проекта е цялостен ремонт на училища и детски градини, като ще бъдат обхванати минимум 57 детски градини и 59 училища. Подадени са 229 проектопредложения, които са в процедура на подбор.

Отделно са заложени средства за ремонт и рехабилитация на най-малко 25 общежития, като са подадени 38 проектопредложения.

Освен това ще бъдат изградени центрове за високи постижения в 28 професионални гимназии, като ресурсът по този компонент е 57 млн. лева.

За всяко дете - STEM център

За всяко дете - STEM център

STEM кабинети са новият хит в образованието, но...

Други 12,7 млн. лева от проекта са насочени към изграждане на три образователни кампуса към висши училища в София. Те ще бъдат създадени на територията на Студентски град към Техническия, Лесотехническия университет и Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Третият проект по ПВУ предвижда изграждане на младежки центрове в цялата страна на регионален принцип. Десет от тези центрове ще бъдат в областни градове (Кърджали, Търговище, Пазарджик, Варна, Столична община, Кюстендил, Разград, Русе, Смолян и Благоевград), десет - в необластни градове, както и един Национален фокусен център в София в рамките на Националния дворец на децата. Общият ресурс е около 70 млн. лева.

Изграждат STEM центрове в над 2200 училища у нас

Изграждат STEM центрове в над 2200 училища у нас

Предвидени са над половин милиард лева за целта

Проектите са основно инфраструктурни, но ще има възможност и за назначаване на младежки работници. Ще бъдат разработени специални програми, различни от извънкласните дейности, които са типични за младежките домове или центровете за подкрепа на личностното развитие.

Проектът, касаещ висшето образование и науката, е на стойност около 300 млн. лева. По него ще бъдат подкрепени десет изследователски университета за изграждане на лаборатории и развиване на научна дейност.