28 професионални гимназии ще бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Те ще бъдат оборудвани със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) - по процедурата "Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение", съобщиха от министерството на образованието и науката (МОН).

Ще бъдат дадени пари за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и ремонт, реконструкция, основно обновяване на училищна образователна среда. Общият бюджет за 28-те училища е 96 960 000 лева, като максималното финансиране за един център е 3 462 857 лв. с ДДС.

Предвижда се процедурата да бъде обявена през февруари, а изпълнението на дейностите по нея да стартира през юни или юли 2023 г. Определените от МОН 28 професионални гимназии - по една във всяка област в страната, са преминали през комплексна оценка по критерии, свързани със спецификата на училищата, адаптивността им към промени, способността им да отговорят на нуждите на съответните региони от кадри и възможностите им за установяване на партньорства и работа в мрежи и др.

Правителството отпуска над 7 млн. за образованието

Правителството отпуска над 7 млн. за образованието

Те се отпускат за иновации, спорт и култура, както и за екскурзии

Очаква се като центрове за високи постижения избраните гимназии да допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност и да работят въз основа на партньорства между професионални училища, университети, компании, местни власти и други образователни институции.

Центровете за високи постижения ще бъдат подкрепени и от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) по Програма "Образование" 2021-2027 (ПО). Ще бъде осигурено модерно и иновативно образование и обучение за професиите и уменията, необходими на регионалния пазар на труда. Ще се осигури и кратък период на преход от училище към, както и повишаване на квалификацията на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса и с фокус дигитализация и зелени технологии. Планираният общ бюджет на тази процедура е 71 359 263 лв. Очаква се тя да бъде обявена в началото на 2025 г.

Все повече ученици се включват в практиките в реална работна среда

Все повече ученици се включват в практиките в реална работна среда

Общо 321 училища в страната участват в проекта

Избраните от МОН професионални гимназии по области са както следва: Благоевград - Земеделска професионална гимназия "Кл. Тимирязев" в Сандански; София град - Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в столицата; Добрич - Професионална гимназия по земеделие "Тодор Рачински" в Генерал Тошево; Плевен Професионална гимназия по земеделие "Стефан Цанов" в Кнежа; Велико Търново - Професионална гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" в Павликени; Търговище Професионална гимназия по селско стопанство "Никола Пушкаров" в Попово; Хасково - Професионална гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II"в областния град; Враца - Професионална гимназия по ядрена енергетика "Игор Курчатов" в Козлодуй; Варна - Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец"; Ловеч - Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" в обласстния център; Видин - Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин; Габрово - Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади" в Габрово; Русе - Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" в Русе; Разград - Национална професионална техническа гимназия "Шандор Петьофи" в областния град; София област - Професионална гимназия "Велизар Пеев" в Своге; Силистра - Професионална гимназия по механизация на селското стопанство "Н. Вапцаров" в Кайнарджа; Пловдив - Професионална гимназия по електротехника и електроника в областния център; Пазарджик - Професионална гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик; Монтана - Професионална гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки "Проф. арх. Стефан Стефанов" в Монтана; Перник - Професионална гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов" в Перник; Шумен - Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникациии и транспорт "Христо Ботев" в Шумен; Смолян - Професионална гимназия по техника и технологии "Христо Ботев" в Смолян; Ямбол - Професионална техническа гимназия "Иван Райнов" в областния град; Кърджали - Професионална гимназия по електротехника и електроника "Капитан Петко войвода" в Кърджали; Стара Загора - Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван Павлов" в Стара Загора; Сливен - Професионална гимназия по механотехника в областния град; Бургас - Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас; Кюстендил - Професионална гимназия "Акад. Сергей П. Корольов" в Дупница.