Oт 11ч. в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в гр. Стара Загора посрещат лешояди от Испания.

Събитието е важна стъпка от изпълнението на Плана за действие за възстановяване и опазване на лешоядите на Балканския полуостров, иницииран и осъществяван от международен Консорциум от НПО, който през 2005г. подписа меморандум за разбирателство и съвместна работа с МОСВ на Република България.

Птиците ще бъдат посрещнати от посланиците на държавите партниращи по проекта, висши български държавници, както и представители на местната власт.

Специално за събитието в България ще пристигнат международни медии и гости от Испания и Германия.

Планът предвижда в рамките на 3 години от 100 до 150 птици от вида белоглав лешояд (Gyps fulvus) да бъдат реинтродуцирани в района на Стара планина, от където птицата е изчезнала като гнездящ вид.

Усилията на специалистите в тази сфера вече са се увенчали с успех в Австрия, Франция и Италия. Сега и в България за първи път ще бъден направен подобен опит за връщането на изчезнал вид птици.

Застрашените птици са предоставени от Фондацията за опазване на Черния лешояд на остров Майорка в Испания, а цялото събитие се осъществява с подкрепата на Франкфуртското Зоологическо Дружество и Федералната Фондация по околна среда на Германия.

В България проектът се осъществява със съвместни усилия на Зелени Балкани, Фондация Екообщност, Дружеството за защита на хищните птици, Фонда за дивата флора и фауна и др.

След престоя им в спасителния център, птиците ще бъдат пренасочени към специални волиери за адаптация в ПП Сините Камъни, Врачански Балкан и района на Котел.