Агенцията за социално подпомагане (АСП) предприе спешни мерки за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при проливните дъждове на 12 и 13 юни.

Мобилни екипи от социални работници посещават засегнатите домове, правят оглед на нанесените щети и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизненоважни потребности, чийто максимален размер е 1578 лв.

За готовността на правителството да бъдат подпомогнати потърпевшите от бурята увери и служебният премиер Димитър Главчев, който посети гр. Шипка. На място пристигнаха също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и представители на Агенцията за социално подпомагане.

Главчев обяви, че сформира оперативен щаб, който да се занимава с проблемите от градушките. Негов председател ще бъде вътрешният министър. В щаба Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта и съобщенията, както и Министерството на финансите ще синхронизират действията си за справяне с бедствията и евентуални бъдещи такива.

До момента от пострадали домакинства са подадени общо 4 заявления за предоставяне на подпомагане в областите Търговище, Велико Търново и Варна.

В град Шипка, област Стара Загора, са пострадали домовете на около 30 семейства. Към момента екип от ДСП-Казанлък прави посещения и оглед на щетите. В селата Хаджидимитрово и Енина, община Казанлък, са поразени близо 20 къщи. Очаква се да бъде свикана междуведомствена комисия за оценка на причинените щети от природното бедствие.

В община Велико Търново, в селата Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Капиново, Самоводене, Миндя, Церова кория, Пчелище има данни за пострадали 161 семейства. В област Плевен са подадени сигнали за поражения по 4 жилищни сгради в община Никопол.

По данни на БНР материалните щети от градушката, паднала във великотърновските села, са за над 4 милиона лева. Огледите и оценките на общинските комисии и държавната дирекция "Социално подпомагане" по засегнатите имоти продължават. Остава бедственото положение в Лясковец и село Драгижево.

Дъжд след градушки в Западна и Централна България
Обновена

Дъжд след градушки в Западна и Централна България

Бедствено положение в Казанлъшко, Нова Загора, Рибарица и Главиница

В област Сливен, в района на град Нова Загора и селата Асеновец, Брястово, Караново, Питово, П. Пъдарево и Омарчево, са нанесени материални щети - счупени покриви, прозорци, климатици на жилищни сгради, автомобили. Няма постъпили сигнали за пострадали или бедстващи хора. Служителите на Дирекция "Социално подпомагане" предприемат съвместни действия с общинската администрация и кризисния щаб.

На 17 юни екип е планирано посещение на екип на ДСП-Тетевен за оглед на имуществените щети на семействата, пострадали от падналата градушка в област Ловеч, в района на село Рибарица.

Министерството на труда и социалната политика припомня, че с еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Помощта се отпуска със заповед на директора на съответната дирекция "Социално подпомагане" по подадено заявление-декларация и след извършена социална анкета в дома на засегнатите семейства по настоящ адрес. Констатираните факти и обстоятелства обуславят размера на средствата, които да им бъдат отпуснати, в зависимост от нанесените щети и потребностите на пострадалите семейства. Средствата се изплащат по банков път или чрез "Български пощи".

Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд "Социална закрила" на МТСП за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.

Бедствено положение в Лясковец и Велико Търново и десетки сигнали в Ямбол и Шумен след бурята
Обновена

Бедствено положение в Лясковец и Велико Търново и десетки сигнали в Ямбол и Шумен след бурята

10 декара житни посеви изгоряха след удар на мълния в град Нова Загора