Вчера вечерта силни дъждове и градушка удариха страната. В резултат към момента редица градове правят оценка на нанесените щети, а разчистването продължава от общинските предприятия.

От Изпълнителна агенция "Борба с градушките" съобщават, че 581 ракети са били изстреляни срещу градоносни облаци през изминалото денонощие. С 313 ракети са били обработени 7 облачни клетки от ракетните площадки в Южна България, докато в северните области са били изстреляни 268 ракети по 14 облачни клетки.

Вчера е извършена и противоградова защита чрез самолетен способ над областите Ловеч, Велико Търново, Търговище и Шумен. Два от трите самолета са изстреляли 54 шпули и са обработили 3 градоопасни клетки.

В Община Ямбол са били подадени близо 30 сигнала за паднали дървета, клони и скъсани жици, съобщават от общинската администрация.

Вчера около 20:30 часа проливни дъждове паднаха над областта. Служители на общинските предприятия и служба СПООР и РСПБЗН - Ямбол са работили заедно по отстраняването на щетите.

Два леки автомобила в комплекс "Златен Рог" и детска площадка на улица "Търговска" са понесли щети след падането на дървета. Някои важни пътища в града също са били блокирани от изкоренени дървета и изпопадали големи клони.

Аварийни екипи на EVN са реагирали своевременно, след като силните ветрове са повредили стълб на уличното осветление на ул. "Граф Игнатиев".

В Шумен са били получени около 20 сигнала за по-малко от час, предават от БТА. На извънредна пресконференция в общината на града стана ясно, че няма сигнали за пострадали граждани.

Затворена за движение е улица "Георги Бенковски", където наскоро нареден паваж се е свлякъл. Улица "Георги Бенковски" към момента е затворена, както и бул. "Ришки проход", където два автомобила са пропаднали. Участъкът под железопътния мост на ул. "Плиска" също е бил наводнен.

Към момента от общинските предприятия в Шумен се извършва почистване и отваряне на улиците на града.

Описват щетите от градушките в Северна България

Описват щетите от градушките в Северна България

Бурята премина през Ловеч, Велико Търново, Габрово, Сливен, Ямбол

Сериозни са щетите и във Велико Търново и областта. Пострадали са много частни и обществени сгради, има и населени места без ток. Кметът на Велико Търново Даниел Панов снощи е свикал спешно кризисния щаб, а днес започва отстраняването на щетите. Заради откъсната метална конструкция в училище "Вела Благоева" в областния град днешния ден е неучебен. Счупени са прозорци на много сгради в областта, повредени са и покриви на къщи. Сериозно са пострадали са селата Малки чифлик и Самоводене.

Нова телевизия информира, че е обявено бедствено положение в общините Велико Търново и Лесковец. "Комисии ще опишат щетите. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия", заяви областният управител Ивайло Здравков, цитиран от медията. Счупени са прозорци на последния етаж в Областната администрация във Велико Търново. Нанесени са щети и по земеделските култури в района.

В село Шереметя са нанесени поражения по над 400 коли в автокъщи, на средна стойност 10 000 лева. Щетите са общо за над 4 милиона лева. Става въпрос за нерегистрирани автомобили без застраховка.

Градушката е унищожила и около 5000 декара с овошки в Сливенско. В селата най-сериозно Мечкарево и Гавраилово, която са сред най-засегнатите в региона, продукцията е унищожена на 100% щети на продукцията. В областта има поражения и по автомобили и къщи.

От Областната дирекция на МВР информират, че екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението са отстранили клони и дървета, паднали на пътя между селата Чинтулово и Гавраилово, върху леки автомобили в сливенския квартал "Дружба" и на ул. "Братя Кутеви", както и на улица в кв. "Речица" в града. Оказана е помощ на закъсал лек автомобил на път ІІ-53, отводняван е и склад на ул. "Стефан Караджа" в град Сливен.

Допълнително, вчера в 21:03 часа е бил получен сигнал за пожар в житен блок в землището на град Нова Загора, съобщават от ОДМВР - Сливен. Екип на районната служба за пожарна безопасност своевременно се е справил с пламъците. Спасени са 150 декара посеви, като 10 декара са изгорели. Пострадали няма. По данни на очевидци пожарът е бил причинен от мълния.

На 4 сигнала са реагирали служителите към пожарна безопасност в община Ловеч. Два от сигналите са били за отводняване на пътното платно - на ул. «Търговска» пред хотел "Ловеч" и на бул. "България" в района на супермаркет "Урожай". Друг сигнал е бил подаде за паднало на пътното плано дърво в района на село Изворче. Оказано е също съдействие на водач, закъсал с лек автомобил на ул. "Осъмска", по информация на ОДМВР - Ловеч.

Какво да е поведението ни, ако ни застигне гръмотевична буря в планината

Какво да е поведението ни, ако ни застигне гръмотевична буря в планината

Съвети на Планинската спасителна служба