Българите осъзнават по-сериозно заплахата от коронавируса в сравнение с периода преди месец. Това сочи международно проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 3 и 10 април.

69% от запитаните преди две седмици се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с вируса. С това сънародниците ни са близо до средните стойности на тревога по света. При предходното изследване, проведено непосредствено преди ръста на заразените и началото на извънредните мерки у нас, този дял беше 62%.

Снимка 476594

Източник: Галъп интернешънъл

Действията на правителството все още получават висока оценка - 77% позитивни оценки в международното изследване (и сходен резултат от 75%, отчетен в националното изследване преди дни). За сравнение, в навечерието на извънредното положение този резултат беше 60%. С този ръст за месец България е сред обществата, които в най-сериозна степен дават "бонус" доверие към правителството след началото на извънредните мерки.

Към началото на април 55% от анкетираните у нас сега смятат, че опасността е преувеличена, което нарежда страната ни сред обществата, които в немалка степен намират заплахата за преувеличена. От "Галъп" обаче подчертават, че преди въвеждането на извънредното положение у нас 72% от българите са считали заплахата за преувеличена, което означава, че преди разрастването на заразата у нас повече хора са я подценявали.

Снимка 476595

Източник: Галъп интернешънъл

78% от българите заявяват готовност дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата - при 83% точно преди въвеждането на извънредните мерки. Така България остава в средата на класацията от страни по този показател, но е и сред малкото страни, в които желанието за ограничаване на права всъщност вече показва признаци на намаляване - противно на общата тенденция на ръст по света, посочват от "Галъп".

Според 57% у нас след пандемията светът ще се промени сериозно, докато 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество вместо конфронтация.

Снимка 476596

Източник: Галъп интернешънъл

Задълбочава се тревогата за работните места у нас. 22% казват, че са загубили сериозна част от доходите си, а 14% декларират временно спиране на работа. При 8% пък работният ден е бил намален.

9% от българите посочват, че дори са загубили работа, което е значителен ръст за няколко седмици - на границата на март и април този дял беше 6%, а седмица по-рано - 3%.

22% от сънародниците ни смятат, че демокрацията не е ефективна при тази криза, докато 78% не споделят тази критика. Според "Галъп" това означава, че българите не губят демократичния си рефлекс.

Снимка 476597

Източник: Галъп интернешънъл

В световен мащаб глобалните тревоги за разпространението на коронавируса растат и се задълбочават притесненията за икономическа и социална криза. Мнозинствата по света продължават да подкрепят правителствата си в борбата със заразата и дори са готови да жертват определени права.

63% от анкетираните в света не намират заплахата от коронавирус за преувеличена. С глобалното разпространение на вируса и съответните мерки, предприети от правителствата по света, хората вече повече и повече приемат заплахата за истинска. В САЩ убедеността, че заплахата е истинска, се е удвоила спрямо март - общо 72% в момента срещу 36% преди няколко седмици.

Снимка 476598

Източник: Галъп интернешънъл

Повишеното усещане за заплаха е затвърдило и готовността да се жертват някои човешки права, ако това ще помогне за предотвратяване на разпространението на заразата. През март 75% от всички запитани изразиха своята готовност в различна степен да жертват някои от правата си, докато кризата с коронавируса премине. Този дял сега се равнява на 80%.

Най-големите нива на готовност за отказ от човешки права са регистрирани в Пакистан (92% съгласни или твърдо съгласни), Индия (91%), Тайланд (91%), но също и в Австрия (86%), Германия (89%), Италия (85%) и Швейцария (86%).

Снимка 476599

Източник: Галъп интернешънъл

От "Галъп" обаче посочват, че в Италия, Австрия и България делът на готовите да се откажат от някои от своите права се е понижил в последните седмици. Според тях в Италия и Австрия вероятно работи анонсът за преминаване на пиковите моменти на криза, а у нас вероятно влияние започват да оказват и сравнително ниските на европейския фон параметри на заразата, което може би кара някои хора да се отпуснат след първоначална уплаха.

41% от запитаните по света очакват светът да се върне към своето състояние преди кризата, а 45% мислят, че ще има съществени промени и почти изцяло нов свят след края на кризата с коронавируса. Половината от населението в изследваните страни очаква след кризата световните сили да станат по-кооперативни в отношенията си.

Снимка 476600

Източник: Галъп интернешънъл

В момента 36% твърдят, че да загубили сериозна част от доходите си (особено в Аржентина, Индонезия и Тайланд), 28% казват, че временно са спрели да работят (най-вече в Индия, Малайзия и Филипините), 15% в световен мащаб твърдят, че са загубили работата си (Пакистан, Филипините и Малайзия) и 12% казват, че сега работят с намалено работно време. Една трета от всички запитани обаче казват, че кризата не се отразила на живота им досега - що се отнася до работа и доход. Най-големите дялове на подобни отговори са отчетени в Австрия, Германия и Япония.