Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на три милиона лева за бюджета на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2022 г. за закупуване на електромобили, хибридни автомобили и микробуси. Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2022 г, съобщи Правителствената информационна служба.

Със закупуването на електромобили и хибридни автомобили ще бъде предоставена възможност на кореспондентите на БТА да бъдат своевременно на мястото на събитията и да отразяват важните за обществеността теми и въпроси и агенцията да се развива не само като национална, а и като регионална информационна агенция - източник на информация от Балканите за света, както и да поддържа висока информираност в България за нейните съседи.

Разширяването на дейността на БТА във връзка с учредяването на Асоциацията на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (АБНА-ЮЕ) със седалище в Република България и поетият ангажимент от страна на генералния директор на БТА да бъде генерален секретар на организацията, също налага необходимостта от осигуряване на допълнителни средства по бюджета на БТА за 2022 г.

Още 5 млн. лв. за БТА, за да осигури свободен достъп до информация

Още 5 млн. лв. за БТА, за да осигури свободен достъп до информация

По искане и препоръка на "Информационно обслужване"

Министерският съвет одобри и допълнителен трансфер в размер на 2 000 000 лева по бюджета на Българската национална телевизия за 2022 г.

Допълнителните средства се осигуряват за надграждане на техническите и технологични мерки, с цел осигуряване на многослойна защита за постигане на високо ниво на защита на информационната и комуникационната инфраструктура на обществената медия, което ще гарантира запазване на достъпността, целостта, наличността и конфиденциалността на информационните масиви, както и ще се осигури прозрачност и предвидимост на състоянието и поведението на информационно-комуникационната среда, проактивно наблюдение, откриване, реакция и одит.

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2022 година.