Правим нов модел на интегрирана система 112. Това стана ясно от коментара на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на червените депутати.

Георги Гьоков от левицата подчерта, че има редица сигнали за затруднения в системата на телефон 112. Тя често блокирала, служителите се налагало да пишат на ръка, търсят в указателя и според него работят едва ли не на план Б.

Освен това имало забавяне на обажданията и хората чакали поне час да се свържат с телефон 112. За една година системата е блокирала поне за 100 часа.

Румяна Бъчварова припомни, че системата е изградена за над 50 млн. лева през 2008 година. Тя призна за редица проблеми и рискове, които са констатирани включително и от външен одит.

През 2015 е направена подмяна на техниката, но и там възникват спънки. Съществува сериозен проблем с обновяване на софтуера, изтъкна министър Бъчварова. По думите й от началото на годината обаче системата за спешни повиквания не е прекъсвала.

Сега работна група разработва нов интегриран модел на телефон 112, като ще се мисли и за въвеждане на ноу-хау. Щяло да се изпълни и желанието на левицата да се осигури бърз достъп до телефон 112 за хората със зрителни и слухове проблеми.

Атанас Мерджанов на свой ред се включи в дискусията като изрази недоволството, че ще се дават нови 50 млн. лв. за системата. Системата не работи, категоричен бе той. По мнението му се подценявали проблемите на тел. 112.

Силовият министър не се даде и отговори, че няма да се поднови договорът с фирмата, спечелила миналата година поръчката за поддръжка на системата за спешни повиквания. Не сме доволни, категорична бе Румяна Бъчварова.