Днес България отбелязва един от най-светлите празници на българския дух - 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържествено шествие се проведе в София и в цялата страна по случай празника.

В шествието в столицата взеха участие президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на образованието, науката и просветата проф. Галин Цоков, кметът на София Васил Терзиев, десетки хиляди граждани - учители, ученици, родители, учени от БАН, академици от Софийски университет, мажоретни състави, ученици от духовната семинария, гвардейския оркестър и др.

По време на шествието в столицата бяха издигнати иконата на светите братя Кирил и Методий, на азбуката, както и хиляди трибагреници - бяло, зелено, червено.

От висшите политици никой не взе думата пред събралото се множество, което шества от Президентството до Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Поради това за кратко бе затворено движението по бул. "Цар Освободител".

Галин Цоков поздрави учители, преподаватели и учени за 24 май

Галин Цоков поздрави учители, преподаватели и учени за 24 май

Той напомни, че словото и знанието са в основата на живота

Многохилядното множество, което се бе събрало пред Националната библиотека, присъстваха малки и големи, млади и стари, родители с децата си, за да предадат науката, просветата и културата на подрастващите деца. На празника детски хор изпълни "Върви, народе възродени", както имаше и поетични рецитали. Във въздуха полетяха и десетки балони с цвета на българското знаме - бяло, зелено, червено.

Честит празник, най-светъл на всички. Това каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти. "Върви народе възродени" - Стоян Михайловски написа текста, а Панайот Пипков - музиката и моето послание е: "С книжовността, таз сила нова, съдбата ти си поднови. Честит най-светъл български празник на всички", каза служебният премиер.

Той коментира и насрочения за днес символичен протест на университетски представители. "Каквото имах да кажа, го казах с две постановления. Всеки има право да протестира. Тези постановления доведоха до по-добри възнаграждения на целия академичен състав. Не ми се ще да говоря за числа днес, когато говорим за буквите, но бяха отпуснати 80 млн. лв.", посочи Главчев.

А,Б,В,Г... прати ми ти в сърцето да ме лъхне с пламенното слово, ето, в правий път да тръгнат всички

А,Б,В,Г... прати ми ти в сърцето да ме лъхне с пламенното слово, ето, в правий път да тръгнат всички

Празникът на буквите е специална дата за нас

Нека не забравяме значението на културата в нашето ежедневие - тя е мостът, който ни свързва с миналото и ни води в бъдещето. Книгите, музиката и изкуството ни обогатяват духовно. Днес, когато светът се променя толкова бързо, трябва да помним корените си и да се грижим за опазване на културата и традицията ни. Toва заяви кметът на София Васил Терзиев в словото си пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" по повод празника.

"Днес се събираме, за да отпразнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи празници - 24 май. Този ден е посветен на великото дело на светите братя Кирил и Методий, които ни дариха с азбука и писменост, поставяйки основата на нашата идентичност и културно наследство. Днес е денят, в който отдаваме почит на учителите, пазителите на знанието и просветата. Те са тези, които ни водят към пътя на знанието, отваряйки ни вратите към един свят на неограничени възможности. Благодарение на тях децата ни растат не само като образовани личности, но и като отговорни и мислещи граждани", каза Терзиев.

Днес е денят, в който се гордеем с нашата култура и духовност. Кирил и Методий създадоха глаголицата, която по-късно се разви в кирилица - азбуката, на която четем и пишем днес. Нека този ден бъде изпълнен с радост, гордост и вдъхновение. Нека да продължаваме заедно, да работим за по-светло бъдеще. Деца, едно специално обръщение към вас - обичайте книгите, четете и никога не спирайте да търсите знанието. Честит 24 май, призова Васил Терзиев подрастващите.