Във второто издание на кампанията "Ние броим врабчетата", бяха преброени 4071 врабчета през 2018 г. Това е с 2635 по-малко в сравнение с 2017 г., като в сайта vrabcheta.bg бяха регистрирани 6706 врабчета.

Това сочат данните от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) представени в Световния ден на врабчето. Те са събирани през последните години за разпространението на обикновени видове птици.

Анализът на данните показва запазване на тенденцията да бъдат наблюдавани повече домашни врабчета в страната, следвани от полското и испанското врабчета.

Миналата година броенето на врабчетата протече в общо 331 локации в 90 населени места в страната.

Традиционно най-много данни постъпват от София, където преброяването е протекло на 126 места, но за съжаление в 40% от тях не са установени врабчета. Като цяло през 2018 г. в 21% от локациите, на които е проведено наблюдение, не са наблюдавани врабчета и това е с 5% повече, отколкото през 2017 г.

За втори път броим врабчетата в България

За втори път броим врабчетата в България

Броенето е през месец май

Тази година врабчетата ще се броят през май, за да се обхване и единственият мигриращ вид - испанското врабче.

Врабчетата съпътстват живота на човека от 100 века. В България се срещат пет вида врабчета. Най-познати, обаче, са домашното, полското и испанското врабчета. Именно тези три вида живеят близо до хората.

През последните две години БДЗП организира и провежда кампанията "Ние броим врабчетата", с която иска да привлече вниманието на повече хора в цялата страна към птиците, прелитащи край нас. Целта на кампанията е да се разкрие закономерностите в разпространението на домашното, полското и испанското врабчета, както и да установи предпочитаните от тях места за хранене и размножаване.

В преброяването на врабчетата участват доброволци от различни краища на страната.

Доброволци преброиха врабчетата

Доброволци преброиха врабчетата

Акцията се провежда за втора година