Министерският съвет предложи на президента Румен Радев проф. Янко Димитриев да бъде удостоен посмъртно с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен за неговите големи заслуги в областта на образованието и науката.

Припомняме, проф. Янко Димитриев почина на 20 декември 2016 г.

Проф. Янко Димитриев завършва висше образование като инженер-химик, специалност "Технология на силикатите" във Висшия химикотехнологичен институт. На 32 години защитава научна степен доктор. Работи в катедра "Технология на силикатите" в ХТМУ - София като преподавател. От 1993 г. е професор в катедрата и неин ръководител до 2003 г.

Научните интереси и области на компетентност на проф. Димитриев са свързани със стъклообразуването, синтеза на нови материали (оптични стъкла, твърди електролити, свръхпроводими керамични материали и др.), йонообменни технологии, фазови равновесия в оксидни системи. Той е и създател на българска школа в областта на високотемпературната химия на неорганичните материали.

Проф. Димитриев има общо 200 публикации в международни списания, над 100 публикации в български списания, над 2 000 цитата в SCOPUS и 38 авторски свидетелства.

Той е носител на почетен знак на Института по обща и неорганична химия - БАН за принос в укрепване на авторитета на института от 2007 г. Има и почетен знак на ХТМУ - София за дългогодишна преподавателска и научна дейност и за утвърждаване авторитета на университета от 2012 г., както и почетен знак за заслуги към БАН от 2012 г.