Обстановката в страната постепенно се нормализира. Това съобщиха за БТА от "Гражданска защита".Най-тежка остава ситуацията след обилните валежи в районите на Пловдив и Пазарджик.

Информация до Гърция и Турция за състоянието на реките Арда, Марица и Тунджа изпрати министър Джевдет Чакъров чрез ноти през МВнР.

В тях се посочва, че в последните дни, в някои райони на страната валят сравнително интензивни валежи, включително и във водосборите на Арда и Марица. С цел да се осигури поемане на висока вълна е разпоредено запазване на свободни обеми в значимите и комплексни язовири в страната, в това число и на тези от каскадата „Арда".

Във връзка с посоченото, по анализ на дирекция "Води" в Министерството на околната среда и водите се очаква известно повишение на нивата на реките, напускащи страната ни. Водното количество в река Арда след язовир "Ивайловград" може да достига до около 200 м3/сек., а тези за Марица и Тунджа съответно около 250 м3/сек. и 12 м3/сек, пише в нотите.

В тях се подчертава, че тези водни количества не представляват заплаха от наводнение. Имайки предвид валежната обстановка на територията на съседните държави, и в духа на добросъседските отношения, се обръщам към Вас с молба Министерството на външните работи да предупреди компетентните власти в Турция и Гърция по съответния ред, пише в писмото на министър Чакъров до вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.