Мустафа Алиш Хаджи беше преизбран за главен мюфтия на извънредната мюсюлманска конференция "Мюсюлманско изповедание".

След избора той поясни, че това, което е наложило провеждането на тази извънредна конференция е фактът, че бившият главен мюфтия Недим Генджев и хората около него са спечелили делото във ВКС, според което се обезсилва конференцията, проведена 2005 г.

Ние живеем в демократични условия и се съобразяваме с решенията на българския независим съд, независимото правосъдие.

Въз основа на това мюсюлманите организираха днешната конференция, на която беше поканен всеки, който има желание да заема някакъв пост, да избира и да бъде избиран, каза Мустафа Алиш Хаджи.
Той подчерта, че на срещата е бил поканен и Недим Генджев.

Не се отпускайте, вие ще се извисите, ако сте вярващи, обърна се преди гласуването към изпълнилите зала 1 на НДК делегати Хаджи, като изтъкна, че мюсюлманите в България трябва да бъдат заедно, да бъдат силни, да не се поддават на провокации.

По думите на Хаджи днешната конференция ще бъде призната и легитимна, защото всеки е имал право да изкаже своето мнение и никой няма право да говори от името на мюсюлманите.

Ако някой постоянно търси задкулисни игри, начин да противопоставя мюсюлманите и да изкарва някакви дивиденти, това е негов проблем, категоричен е Мустафа Алиш Хаджи.

Мюсюлманите са обединени, мюсюлманите са заедно, заяви той.

Не се опитваме да помирим мюсюлманите, защото мюсюлманите не са разделени на лагери, каза той и подчерта, че днешният форум още един веднъж показва сплотеността им.

Конференцията избра за председател на висшия мюсюлмански съвет Басри Мехмед Пехливан и приеха промени в устава.

Пред делегатите бяха прочетени поздравителни адреси от президента Георги Първанов, председателя на комисията по правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков, от директора на Дирекция „Вероизповедания" в МС професор Иван Желев.

На конференцията присъстваха зам.-председателят на парламента Юнал Лютфи, депутати, дипломати, представители на международни и чуждестранни институции.