За превантивни мерки - обучения и психологическа работа с хора, пострадали от домашно насилие призова адвокат Елена Кръстева пред Нова телевизия по повод промените в Наказателния кодекс за домашното насилие.

По-строги наказания за домашно насилие с промените в НК

По-строги наказания за домашно насилие с промените в НК

Системното следене да се наказва със затвор от 1 година или пробация

Според една от промени в закона е достатъчно прокуратурата да получи сезиране от пострадалото лице и наказателното производство няма да може да се прекрати. Условието е пострадалият да поиска това.

Трябва да се промени практиката и полицаите да преминават обучение за разпознаване на домашното насилие, подчерта адвокат Кръстева.

По думите й следенето, преследването, принудителното заживяване на съпружески начела и склоняване за стъпване в брак също са много важни маркери за домашно насилие.

Диана Николова - жена пострадала при домашно насилие, заяви, че може да има ефект от новите промени в Наказателния кодекс за домашното насилие, но трябва да има обучение в училищата как децата биха могли да се научат да не бъдат насилници.

Тя сподели, че 14 години е търпяла домашно насилие и накрая си е тръгнала. Веднъж е подавала сигнал, но насилникът я убедил, че нещата могат да се променят.

Николова съветва всички институции да работят заедно и да имат по-бърза реакция.

Когато са доказани случаи на насилие, това трябва да се знае. Нужен е и регистър, в които да се впишат случаите и хората, призова жената.