Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показат резултатите от широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?".

Проучването е проведено в три етапа. В първия - от 5 до 12 януари - всеки имаше възможност да даде своите предложения за думи на годината. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 17 до 19 януари в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература и журналист.

Всеки от анкетираните е имал възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100.

Резултатите показват, че сред избора на 42 на сто е некнижовното "преценям", 34% са маркирали антиваксър, а 30% - изчегъртване.

След тях, с броени гласове разлика в оспорваната битка са останали ваксина и зелен сертификат.

В челната десетка влизат още думите промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже.

В кампанията "Думи на годината с Как се пише?" за първи път в открито допитване гласувахме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва.

Избраха "вакс" за дума на 2021 г.

Избраха "вакс" за дума на 2021 г.

Решението е на лексикографите от Оксфордския английски речник

Неговите организатори - Павлина Върбанова, доктор по български език, и Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми, които са стояли пред него. А те се очертават чрез думите, които употребяваме.

Резултатите от проучването може да видите тук: https://kaksepishe.com/dumi-2021/

Ключов обаче е анализът, който организаторите ще направят на откроилите се лайтмотиви през изминалата година. "От съществено значение е да не се плъзгаме само по повърхността и думите на годината да останат в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси. Добре е политиците да си сверят часовниците дали темите, които те са лансирали, са тези, които са важни за хората", убедени са инициаторите.

"Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021-ва - ковид заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт", каза доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията. Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат.

Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че ако се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 година е бил много мащабен и интересен - от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти.