Дневната и нощната карта за всички линии на градския транспорт от днес се купуват и през мобилния телефон. Това съобщават от Центъра за градска мобилност. 

Те също са на цени съответно 4 и 2 лева. 

Всеки пътник, който иска да си закупи карта за всички линии за 1 ден или да пътува с нощните линии до 04:45 ч., е необходимо да се регистрира чрез имейл на sofia.mpass.bg.

Ето как работи системата:

1. Регистрирате се на sofia.mpass.bg.

2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта

- чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. 

- чрез мобилен оператор (в момента само за А1, но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.

3. Получавате защитен QR код, който е Вашата "карта". Необходимо е да го сканирате на входа на метрото, за да влезнете на перона. За пътуване в наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или на кондуктора, който проверява валидността на картата.

Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране. Не можете да се чекирате отново със същата карта, след като веднъж сте влезли, в рамките на следващите 5 мин.

Контрольорите виждат в реално време кога сте закупили картата.

При 3 грешни въвеждания изпратеният код се инвалидира и е необходимо изпращането на нов код за потвърждение.

С новата система се избягва чакането по опашки пред Пунктовете за продажба на документи, не ви е необходимо и да търсите и търговец, който доставя карти, за да си закупите.