Междуселищните превози в слабонаселени райони и по нерентабилни линии, генерират загуби и зависят изключително от субсидиите на държавния бюджет.

Превозвачи от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ) предупреждават, че обезлюдяването на големите райони от страната и развитието на селското стопанство, зависи от транспортните връзки и държавната подкрепа.

Исканията на превозвачите са държавата да отпусне нужните средства, тъй като последната година отпуснатите средства са много по-малко в сравнение с предходните.

В откъснатите райони, превозвачите се стремят да осигуряват автобуси поне три пъти седмично. Все още има общини, в които автобусът в дадено село минава през седмица и обезлюдяването продължава.

В Бургаска област например, слабонаселени райони има в общините Средец, Созопол, Царево, Малко Търново, Поморие, Несебър, Айтос и Карнобат.

Според прогнозите на транспортния бранш, ако държавата продължи да не изплаща компенсациите, ще сме свидетели на това как общините обявяват обществени поръчки за превоз, на които няма кой да се яви. Тук активна роля трябва да имат и самите общини, които са в пряк контакт с ползвателите на услугата - пътниците, и могат да подемат темата.

Транспортният бранш счита, че фокусирането на държавата в подпомагане на БДЖ, оставя тях на заден план. Транспортните фирми покриват по-голямата територия от страната.

Вторият казус, пред който са изправени превозвачите е, че компенсациите за пътуванията с намаление на различни групи граждани - ученици, студенти, докторанти редовно обучение, пенсионери и др., се изплащат само частично. За миналата година тези средства възлизат само на 50% от полагащите се компенсации.