"Основната част в пакета за мобилност, това, което е притеснително - той не е съобразен с нуждите на индустрията." Това заяви пред БНТ Николай Рашков, който е част от Сдружението на международните превозвачи.

По думите на Рашков към момента няма достатъчно гласност относно това, че Пакетът "Мобилност" ще засегне всеки един потребител, "тъй като в момента 70% от стоките за един потребител се превозват на тежкотоварни автомобили, което значи, че с една подобна нерегламентирана регулация, накрая ще се наложи да се плаща около 50 до 100% отгоре на всяка една стока".

Рашков допълни, че основните проблеми относно Пакета "Макрон" са в 4 точки, за които превозвачите настояват да бъдат преработени, така че да станат изгодни за бранша и всеки един потребител.

Превозвачи се заканват да блокират София на 16 и 17 май

Превозвачи се заканват да блокират София на 16 и 17 май

Новите условия за престой и спането в хотел не били удачни за нашите фирми

Според Рашков това, което е важно да се отбележи, е, че въпросният протест е подкрепен от всички браншови организации в България. Заетата от България позиция е подкрепена и от политически партии и правителството. Това само по себе си говорило за важността и сериозността на проблема.

Припомняме, днес превозвачите излизат на национален протест в София. Очаква се недоволството да причини сериозни проблеми в трафика на София, имайки предвид, че днес в столицата са въведени ред ограничения за провеждането на срещата на върха на лидерите на ЕС във формат ЕС - Западните Балкани.

Засилени мерки за сигурност заради европейската среща, МВР апелира гражданите да ползват метрото

Засилени мерки за сигурност заради европейската среща, МВР апелира гражданите да ползват метрото

Срещата ще бъде съпроводена от протест на превозвачите...

Протестът на превозвачите започва в 10 часа и ще има 2 локации. Очаква се около 100 автобуса и 100 тежкотоварни автомобила да се включат в протеста. Той ще започне от 4-ти километър на булевард "Цариградско шосе" до булевард "Брюксел", където водачите ще паркират камионите си.
По същото време, но в района на румънското посолство, шофьорите на автобуси ще подредят в протестна колона превозните, съобщи БНР.

Протестът цели да се покажат на лидерите на Европа размера на щетите, които ще нанесат предложените промените, свързани с командировъчните и почивките на международните превозвачи.

Борисов предал превозвачите, скочи БСП

Борисов предал превозвачите, скочи БСП

Георги Свиленски извади документи за позицията на правителство ни, че подкрепяме мобилния пакет