Драстично нарушение на закона е предстоящото строителство на нови ски писти на Витоша от инвеститора „Витоша ски".
Това обявиха представители на 30 екоорганизации на брифинг в София.

Те уточниха, че според устройствения план на парк „Витоша", приет от Министерски съвет, след сериозно обсъждане и проучване, там може да се извършва ремонт и подобрения на настоящите писти - Лалето и пътя за ски бягане, които са на площ 19 хектара - но не и да се строят нови.

Според подробния устройствен план на Витоша обаче са предвидени още 914 хектара за строителство на нови съоръжения, които са изцяло в държавния горски фонд, алармират еколозите.

Проблемите и нарушенията са драстични, подчертават те и дават за пример факта, че само за системата за изкуствен сняг, която трябва да се направи, е необходим микроязивир, чието място е до границата на Бистришкото бранище.

Преди още да е започнало изпълнението на проекта, са вдигнати 400 морени по време дейностите по подобряване на пистата Витошко лале.

„Витоша ски" обаче са имали разрешение за преместване само на 19 морени за улеснение на скиорите и то без използване на тежка техника и взривявания, уточняват еколозите, показвайки снимки именно на такава тежка техника.

С махането на 400-те морени в същност е започнато строителството на нова ски писта под връх Малък Резен.

На съд е дадено и решението на РИОСВ, издало екологичната оценка и оценката за съвместимост на бъдещия проект.

Най-малкото - подчертават еколозите, че тези документи трябва да бъдат въз основа на експертизите на биолози с магистърска степен, а не както е в случая - на лесовъди.

Представителите н екоорганизации подчертават, че не може под предлога, че се строят писти и съоръжения за деца и спортуване, да се нарушават законите.

Изправени сме пред опасността Витоша да заприлича на Слънчев бряг, алармират те.

Според тях „Витоша ски", която 90% е собственост на офшорка и фирмата „Юлен", стопанисваща пистите на Банско, са под една шапка.

В Банско вече се е появила ерозия от неправилното подравняване на терена, за чието противодействие се искат огромни суми, на Витоша се действа по същия начин и опасността да се повтори проблемът е реална.

Природозащитниците изтъкват още, че за съоръженията, които обслужва в момента, „Витоша ски" ползва земя от горския фонд, за която трябва да плаща наем по 12 лв. на декар месечно.

Дори този наем не се плаща редовно, да не говорим, че в сметката въобще не влизат 18-те км. лифтове и влекове, за земята под които също трябва да се внася таксата.