При посещение в Мизия президентът Румен Радев призова за създаването на национален координационен център за действия при бедствия и кризи.

"България трябва да промени подхода си за реакция при природни бедствия и кризи и се нуждае от национален координационен център, който в реално време да предоставя информация при случаи на опасност за населението", коментира Радев. Той е на посещения и разговаря с хората, пострадали най-силно при наводнението през 2014 година в Мизия.

Кметът на града и неговият екип запознаха президента с предприетите от местните власти действия за преодоляване на последствията от мащабното бедствие, при което загинаха двама души, пострадаха повече от 1500 жители, а наводнените сгради бяха над 800.

Не откриха виновни за потопа в Мизия, местните излизат на протест

Не откриха виновни за потопа в Мизия, местните излизат на протест

Касаело се за катастрофално наводнение, което не можело да бъде избегнато

Общината е възстановила местната инфраструктура, но се нуждае от допълнителна подкрепа за изграждане на разрушените при наводнението жилища. По думите на кмета Виолин Крушовенски, малките общини не разполагат с достатъчно средства, за да застраховат всички сгради в населените места и са необходими законодателни промени, които да регламентират застраховането на общинската и частната собственост.

Радев е разговарял с Валери Симеонов, който също е поел ангажимент да посети засегнатия от наводнението град и да се запознае на място с нуждите на гражданите.