На Архангелова задушница президентът Росен Плевнелиев почете паметта на загиналите български воини. Деня за възпоминание уважиха и министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов.

Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили отдаде признателност на българските военнослужещи, загинали във войните за национално обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време, съобщиха от президентството.

Той положи венец пред мемориала на загиналите герои.

Ритуалът с военни почести се провежда от 1924 г. и е прекъснат след идване на тоталитарния режим на власт. Традицията е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите при войните.

Панихида за упокоение на душите на загиналите беше отслужена във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища от негово високопреосвещенство Браницкия епископ Григорий. На нея присъстваха представители на държавната и местна власт, генерали, военни аташета, членове на родолюбиви организации и др., посочват от Министерството но отбраната.

За първи път от близо 60 години тази сутрин свещеници от Българската православна църква отслужиха църковна служба в храма "Свети Георги", който е част от Военния мавзолей -костница към Националния военноисторически музей.

С църковни служби, поднасяне на венци и цветя и военни ритуали в цялата страна и на български военни гробища зад граница беше отдадена признателност на военнослужещите, загинали във войните за освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и в мирно време.