"За мен е чест да запаля една от свещите в ханукията и да продължа институционалната традиция българският държавен глава да отбележи съвместно с еврейската общност в България този красив празник на Светлината." Това заяви президентът Румен Радев в Синагогата по време на церемонията по запалване на свещите на Ханука - Празникът на Светлината.

"Горд съм, че българската нация умее да отбелязва съвместно празниците на всички свои общности", допълни президентът.

"Българските евреи винаги са стояли редом до своите сънародници в борбата за свободна, силна, просперираща, и много важно - духовно извисена България. За това не е случайност българското чудо на спасението в мрачните дни на Втората световна война. Не е случайност как именно нашият народ не даде своите евреи", категоричен беше Радев.

"И ако днес крайният национализъм и екстремистките политически разбирания се опитват да се прокраднат в нашето ежедневие, да пренапишат нашата история, да заразят с омраза децата ни, то уверявам ви, ние ще бъдем отново заедно в борбата за доброто и справедливостта",заяви още Радев.

По думите на президента в дните на Ханука свещниците не озаряват само еврейските домове, тяхната светлина е в ръцете ни и ни кара да живеем в мир и разбирателство. Президентът запали първата свещ на ханукията.

Радев присъства на церемонията със съпругата си Десислава Радева. В Синагогата присъства и американският посланик Ерик Рубин с традиционната кипа на главата.

Снимка 329523

Източник: БГНЕС

Александър Оскар - председател на "Шалом", поздрави присъстващите и заяви, че така както една малка свещ може да прогони мрака, така и доброто в нас може да прогони ненавистта.

Той призова всички да обединят усилията си и да работят за едно по-добро общество и разбирателство.

Посланикът на Държавата Израел у нас Н .пр. Ирит Лилиан също поднесе приветствие. 

Детска вокална група изпълни празнични песни.

Ханука означава, че няма невъзможни неща. Тя напомня, че Светлината е винаги по - силна от тъмнината.

Снимка 329518

Източник: БГНЕС