Община Царево прокарва изменение на своя общ устройствен план, който ще позволи да бъдат застроени всички земеделски земи в крайбрежната ивица на Природен парк Странджа.

За това предупреждават 17 неправителствени организации от коалицията "За да остане природа в България", информира burgasinfo.com.

Финансирането е поето от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а неговото приемане може да доведе до узаконяване на "Златна перла", смятат природозащитниците.

Според тях Общината иска да узакони застрояването на цялата крайбрежна ивица между Царево и Варвара, на половината от ивицата между Варвара и Ахтопол, на половината от ивицата между Ахтопол и Синеморец, на плажа Бутамята на юг от Синеморец и на няколкостотин метра от ивицата на север от Резово.

Изменението на Общия устройствен план включва промяната на статута на над 1500 хектара земеделски земи от Природен парк Странджа и включването им в регулация.

Ако сега там са застроени около 15 % от бреговата линия, планът иска застрояване на общо два и половина пъти повече територия по крайбрежието, поясняват от неправителствените организации.

Те предупреждават, че изготвения проект засяга и две защитени местности - „Устието на Велека" и „Нейчовото кладенче".

Исканите от общината промени в общия устройствен план значително ще засегнат редки видове животни, както и крайморските скали, които са защитени от европейската екологична мрежа Натура 2000, твърдят природозащитниците.

По тяхна информация щяло да бъде направено всичко възможно планът и оценката да се приемат преди влизането на Закона за Черноморското крайбрежие на 1 януари 2008 година.