Екип на Спасителния мечешки отряд на WWF е тръгнал тази сутрин по спешност към село Антон в Софийска област, след като местни жители са сигнализирли за проблемна мечка, съобщиха от природозащитната организация. Вниманието на животното е било привлечено пчелни кошери в селото. Преди няколко дни експерти от WWF са монтирали около тях електропастир

Специалистите предупреждават, че през пролетта мечките активно търсят храна, а много населени места у нас са разположени в близост до обитавани от тях райони.

Екипът на WWF има за цел да залови проблемната мечка и да я транспортира до отдалечено място в Централна Стара планина, за да може тя да не създава проблеми на хората, без да бъде убита.

"През май мечките навлизат в размножителния си период и освен храна мъжкарите търсят брачни партньори. Женските от своя страна се пазят от тях, защото представляват заплаха за живота на малките им. По-дребните мечоци също странят от агресивните алфа-мъжкари, които са безкомпромисни в борбата си за женски, и затова понякога слизат в ниското и се доближават до населените места", обяснява Александър Дуцов, старши експерт в програма "Опазване на видове" във WWF.

Мечка се разходи из Владая

Мечка се разходи из Владая

Животното най-вероятно е слязло в селото да търси храна

Спасителният мечешки отряд към природозащитната отганизация e създаден, за да реагира при сигнали за проблемни мечки и спомогне за намаляването на конфликти между хора и мечки в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина. Сформиран е през есента на 2020 г. и вече е реагирал на десетки сигнали за наблюдавани мечки и следи от тях в или в близост до населени места. От отряда посещават конкретните райони и събират информация за всеки отделен казус от кметове, ловци, горски служители и гранични полицаи. Природозащитниците са доволни от подхода на хората в село Антон, които въпреки нанесените щети искат мирно разрешаване на проблема.

"Имаме надежда, че ще успеем да се справим с този казус - да спасим едновременно живота на мечката и поминъка на местните. Добрата новина е, че мечката се страхува от човека, което означава, че на този етап не представлява заплаха за живота и здравето на хората. Освен това, наблюденията ни показват, че тя е "медарка", т.е. не напада домашни животни. Статистиката, базирана на опита с мечките в Европа, сочи, че това повишава шанса след преживения стрес от преместването да се откаже от вредните си навици", коментира Дуцов.

През тази година от WWF получават данни за все повече мечки в райони, в които не се срещат традиционно. На няколко пъти млада мечка е забелязана да се разхожда в покрайнините на Габрово. Животното не е нанесло щети, а местните жители са свикнали с присъствието му и не се притесняват да го приближават и снимат. От природозащитната организация предупреждават, че такова поведение е рисковано. С цел избягване на проблеми експертите планират да упоят мечката и да я преместят в район, в близост до който няма населени места.

Експертите обясняват и доколко трябва да се страхуваме от мечките. Обикновено те избягват човека. Нападенията на мечки срещу хора у нас са изключително редки.

Мечки тормозят смолянски села

Мечки тормозят смолянски села

За месец са убити 11 глави добитък

От WWF съветват все пак да се спазват няколко конкретни правила:

1) да не оставяме хранителни отпадъци след себе си, които могат да привлекат диви животни;

2) ако видим мечка, да не я доближаваме или снимаме, а вместо това да се отдалечим бавно по пътя, по който сме дошли, без резки движения и викове;

3) да не хвърляме пиратки - в случай на уплаха мечката може да реагира агресивно;

4) да не бягаме, да не обръщаме гръб на мечката, а също и да избягваме директен зрителен контакт с очите ѝ, който може да я ядоса;

5) да не блокираме пътя за отстъпление на мечката, както и да не заставаме между майка и нейното малко;

6) да не подхвърляме храна на мечката. Това ще я направило зависима от човека, което в стратегически план застрашава както нейния живот, така и този на други хора, към които би могла да подходи агресивно в стремежа си да получи храна.