Продължава гасенето на пожара в планината Славянка на източния фронт, като периметърът му е 7 км. Днес, освен самолетите от Швеция, ще се включат и два от Испания, предаде БНР. 

Вчера пожарникарите успяха да локализират западния и северния фронт, но проблем остава източният фронт, като днес натам ще бъдат насочени основните усилия за наземно гасене, там където е възможно, като отново ще се включи и летателната техника, обясни Александър Джартов, директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН). 

Джартов каза, че в района на планината е валял дъжд, но количествата не са били достатъчни за погасяване на огъня. 

От пресцентъра на Министерстваото на отбраната съобщиха, че и днес нова група от 39 военнослужещи с 8 броя техника участва в гасенето на пожара в планина Славянка в района на селата Голешево и Петрово на българо-гръцката граница. Хеликоптер "Ми-17" с екипаж от 24-та авиационна база - Крумово също се включи в гасенето на огъня.

Георги Сарафов, началник на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград, също каза, че е тежка ситуацията от българската част на планината, а на място са над 100 огнеборци от пожарните служби, горски служители и военни.

Двата шведски самолета не успяват да помогнат на огнеборците в Югозападна България

Двата шведски самолета не успяват да помогнат на огнеборците в Югозападна България

И трите големи горски пожара в Югозападна България се разрастват

Двата пожара в Пирин - над село Сенокос и между върховете Шаралия и Синаница, са локализирани.

По думите на директора на ГДПБЗН при село Сенокос има още няколко активни огнища, които обаче не се очаква да създадат проблеми, но има дежурни автомобили, които ще реагират при нужда.

Директорът на Национален парк "Пирин" Росен Баненски каза, че пожарът между върховете Шаралия и Синаница, който беше предизвикан от мълния, е локализиран с просеки и изрязването на клекове. Днес осем служители на Националния парк продължават да гасят във вътрешността, като ще носят пръскачки с вода на терен с над 300 метра денивелация.

По-рано днес Джартов коментира, че в основата на големите пожари в Хасковско и Ямболско са продължителните жеги и силният вятър. Относно класацията, която показва, че България е втора по пожари в ЕС за тази година, той каза, че причината най-вероятно е гъстата растителност, която изсъхна от жегите, но припомни, че в много от случаите са виновни и хората.

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

На територията на страната 321 от пожарите са предизвикани по небрежност