Утре очакваме пристигането на два самолета от Испания, които ще се включват в гасенето на пожарите у нас. За това съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов с публикация във Фейсбук профила си.

Готовността на Испания отново да се включи в борбата с огъня у нас е по Механизма за гражданска защита на ЕС, пише Стоянов и посочва, че самолетите "Canadair" по преценка ще се насочат към най-горещите точки и ще се включат в гасенето на огъня при първа възможност.

Стоянов благодари на всички, които са на терен, и на траните-членки на ЕС за бързата реакция и проявената солидарност.

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

На територията на страната 321 от пожарите са предизвикани по небрежност

Ситуацията в планината Славянка

Все още не е овладян пожарът в планина Славянка, въпреки че и хеликоптери участват в потушаването на пламъците. Това обясни главен комисар Александър Джартов, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), предаде БТА. 

По думите му овладяването на пожара е трудно понеже той е на голяма площ и достъпът е много труден.

В борбата с огъня са се включили двата шведски самолета, а в следобедните часове са се включили и два хеликоптера на Военновъздушните сили, които са пренасочени от пожара край симитлийското село Сенокос.

Джартов каза, че в района на Славянка е завалял дъжд, но слабо и не е бил достатъчен, че да загаси пламъците.

Ситуацията с пожарите у нас остава сложна, но няма опасност за населените места

Ситуацията с пожарите у нас остава сложна, но няма опасност за населените места

Вятърът затруднява потушаването на огъня

Продължава гасенето на пожара и край село Сенокос, като до голяма степен той е овладян. И на двете места към момента няма опасност за населените места, посочи още директорът на ГДПБЗН и подчерта, че е потушен пожарът, който възникна в община Струмяни в посока Цапарево.

Росен Баненски, директор на Национален парк "Пирин" каза, че пожарът в Пирин в района под връх Шаралия, който възникна вчера, е ограничен от всички страни. Той обясни, че екип на "Паркова охрана" окопава пожара от всички страни, за да се ограничи в територията, която вече е обхванал.

Теренът е труден, има отвесни страни, а мястото, където е ударила вчера мълнията, с е наклон над 45 градуса, обясни още Баненси и допълни, че затова разчитат на собствени сили и средства.

Екипът на "Паркова охрана" ще остане да дежури до пълното погасяване на пожара, защото е много сухо, а във вътрешността на територията, обхваната от пожара, все още има огнища, които са активни, каза още директорът на Националния парк.

Пожар обхвана връх Синаница в Пирин

Пожар обхвана връх Синаница в Пирин

Гасенето ще започне утре сутринта