Природозащитници установиха драстични нарушения на закона в Национален парк Рила.

За това алармират от „Граждани за Рила" и Коалиция "За да остане природа в България", съобщи БНР.

Екипите на двете организации са установили, че продължава строителството на новата хижа Мусала и на лифта от Паничище към Седемте рилски езера.

Строителството на хижата е възобновено от Българския туристически съюз още преди една година без необходимите разрешителни и оценка за въздействие върху околната среда.

Местни хора твърдят, че парите за строежа са на известния бизнесмен Христо Ковачки, който ще превърне хижата в хотел с капацитет от 104 места без да е ясно с каква технология ще се прочистват отпадните води.

Бившата Мусаленска пътека към върха е превърната в 12 метров разкопан път, по който се движат тежкотоварни автомобили към площадката за изграждане на нов четириместен седалков лифт на Маркуджик 2.

Продължава и незаконният строеж на лифта от хижа Пионерска към Седемте Рилски езера.

Проектът Паничище-Седемте рилски езера-Кабул, който предвижда 30 хиляди легла, застрашава водния баланс на Рила и столицата, твърдят още еколозите,

Природозащитниците видяха пред хижа Седемте рилски езера десетки джипове, които се движат в територията на Национален парк Рила, въпреки изричната забрана.