Заради непрекъснатите климатични промени до 2050 г. се очаква да се появят 1,2 млрд. души климатични бежанци, които ще търсят нови територии за живеене. Това обяви Генади Кондарев от БанкУоч по време на дискусия за влиянието на климатичните промени върху бизнеса, информира money.bg.

Озоновият слой на планетата става все по-малко
                                 Още...

Той съобщи още, че през тази година на Земята ще се роди 7-милиардният жител, а очакванията са през 2035 г. населението на Земята да е вече 9 млрд. души.

От думите на Петко Ковачев от института за зелена политика стана ясно, че България е сред най-желаните дестинации за подобен тип бежанци.

Според него преходът към енергетика от възобновяеми енергийни източници ще доведе до закриването на определени отрасли, а други трябва да се насочат главно към това да минимизират своите загуби. Най-потърпевши от новата ситуация ще бъдат енергетиката, транспортът и селското стопанство, посочи Ковачев.

Заради климатичните промени могат да се загубят 30% от световния икономически продукт. В същото време само 1% от него е необходим за борба с климатичните промени, отбеляза Кондарев.

По думите му няма логично обяснение, защо цената на тока ще скочи цели 18 пъти без АЕЦ "Белене" при положение, че най-скъпата енергия, добивана от възобновяеми енергийни ресурси, е само 6 пъти по-скъпа от традиционната енергия. Вместо да даваме пари за "Белене", може да се инвестира в енергоспестяващи мерки.

Между 4 и 6 хиляди лева излиза пълния пакет от енергийни мерки за едно жилище, заяви Кондарев.

С 40% през последните години е намаляло снегозадържането, което се отразява неблагоприятно върху родния туризъм, каза Венелина Величкова от Коалиция за климата. Тя посочи, че валежите също драстично намаляват, което пък оказва своето негативно влияние върху земеделското стопанство.

Българската гора е намаляла с 13% през последните 15 години, посочи Величкова. По думите и през последните 18-20 години температурите в градовете са се увеличили с 2,5 градуса. Така през 2050 година може да се окаже, че климатът в България вече ще бъде субтропичен, каза още Величкова.