Промени в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК) нарушават правата на потребителите. Това алармираха по време на пресконференция от Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Федерация на потребителите в България, Българска асоциация за закрила на пациентите и Асоциация "Активни потребители".

Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, уточни, че сега потребителят има право да избира къде да завежда своето гражданско дело - дали по местожителство или по уседналост на компанията, с която има спор.

ГПК - след 10 години и 25 промени, време за голяма промяна

ГПК - след 10 години и 25 промени, време за голяма промяна

Докъде стигнахме в прилагането на новия ГПК, пита Цецка Цачева

Сега заради прекомерната натовареност на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд, където обикновено се разглеждат тези дела, тази възможност за потребителя е отнета. Мотивите на вносителите - група народни представители - е именно прекомерната натовареност на съдиите в тези две съдилища.

"Ние като потребителски организации сме категорично против", заяви Тодоров. Така на потребителя се оставя възможността делата да се водят по постоянния адрес на потребителя.

Според справка на Инспектората на ВСС в провинцията липсват вещи лица. Това е и причината делата там да се бавят по три-четири -пет - осем години.

"Всички тези потребителски дела са свързани с даването на експертизи. Преместването на делата в провинцията автоматично води до забавяне", коментира Тодоров. Заради забавени експертизи най-големи забавяния има на делата във Видин, Шумен, Ямбол.

Според него е много вероятно всички тези разходи, които ще калкулират мобилни оператори, банките да доведат до повишаване на цената на предлаганата от тях услуга - застраховки, мобилни услуги. "Не на последно място се нарушава основен принцип на потребителя - той да има възможност да избира", заяви Тодоров.

Богомил Николов дори се пошегува с вносителите на законопроекта, като изтъкна, че ако искат да облекчат Софийския съд, най-добре да фалират Топлофикация и тогава автоматично ще отпаднат 80 хиляди дела.

Потребителските организации са категорични, че въпросните разпоредби ще доведат до ограничения на конституционните права на българския гражданин. Предстои спорните текстове да бъдат гледани на второ четене в Комисията по правни въпроси.