Конференция на тема: "Правни проблеми по прилагането на Гражданско-процесуален кодекс" с участието на народни представители, министърът на правосъдието, адвокати, магистрати, учени, преподаватели ще установи какви са несъвършенствата и какви промени трябва да се направят , за да се подобри ГПК.

Настоящият ГПК действа от 10 години.

Конференцията беше открита с думите: "Днес е добър ден за българската правна общност."

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, заяви, че целта на конференцията е да се види трябва ли да бъде променен ГПК и така да се направи промяната, че да стане правосъдието по-лесно. ГПК е средството, с което ще бъде постигнато, отбеляза тя. Трябва да се очертае философията на промяната и да се предложи на законодателя.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че задачата е трудна и дълго са трупали кураж за промяна, но този път ще имат възможност да довършат един етап от тази работа. От 2016 г. се правят опити за провеждане на такава конференция за промяна на ГПК, на която са събрани всички страни, имащи отношение.

Правосъдният министър Цецка Цачева отбеляза, че ГПК е променян 25 пъти и предпочита относно сега действащия да поставя въпроси, на които смисълът е да се търсят отговори.
"Докъде стигнахме в прилагането на новия ГПК", попита тя.

Очакванията бяха изграждане и утвърждаване на нова процесуална култура, ускоряване на процеса, повишаване на ефективността на съдебния процес, признаване на българските съдебни решения в ЕС, нарастване на доверието в съдебната система, отбеляза Цачева.