Простреляното дете от Враца е настанено в реанимацията на болница "Пирогов", съобщиха от здравното заведение, цитирани от БНТ.

Направена е неврохирургична обработка на нараняването. Двугодишното дете е в критично състояние и остава на апаратна вентилация.

По първоначална информация инцидентът е станал при игра в двора на къща. 11-годишно момче неволно е възпроизвело изстрел и ранило своя племенник. По-голямото момче е брат на майката на пострадалото дете.

То беше докарано в София от хеликоптер "AS 532 Cougar" с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС). Детето е пристигнало в "Пирогов" интубирано и в безсъзнание.

Хеликоптер от родните ВВС превози до София простреляно в главата дете от Враца

Хеликоптер от родните ВВС превози до София простреляно в главата дете от Враца

Реакция на властите

По-късно на брифинг окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков съобщи, че по случая е образувано досъдебно производство. От полицията са направили оглед на мястото, разпитали са и свидетели на инцидента. Към настоящия момент се касае за причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост.

От разпитите станало ясно, че пневматичната пушка (5.5 калибър) принадлежи на дядото на пострадалото дете. Тя стреля с т.нар. чашки и подлежи на регистрация, която е спазена.

Вчера мъжът изнесъл пушката с цел да стреля по свраки, като в даден момент я оставил заредена на масата в двора на къщата. Възрастните членове от семейството обаче станали, за да посрещнат гости, в който момент 2-годишното дете хваща пушката. По-голямото момче, на 11 години, понечило да вземе оръжието, за да предпази племенника си, като така по неволен начин натиска спусъка. Една от тези чашки попада в областта на челото на детето.

По никакъв начин не се установява умисъл в деянието, уточни окръжният прокурор.