Различни неправителствени организации организират шествие в столицата с настояване за одобряване и подаване на пълния списък на отложените зони от Натура 2000 към Европейската комисия.

Протестът ще започне в 18.30 ч. от Съдебната палата.

Исканията на акцията са насочени към предстоящия Национален съвет по биологично разнообразие към Министъра по околна среда и води.

Шествието ще върви назад и така ще символизира връщането на ценните природни територии към европейската мрежа от защитени зони.

При пристигането си пред МОСВ към 19.30 ч. протестиращите ще залепят по паважа и пред входа на министерството карти с отложените зони като символ на потъпкването на това природно богатство, на гражданските и европейски ценности, уточняват организаторите на протеста.

Те настояват, че зоните са „изрязани" без каквато и да е мотивировка в противоречие с европейските директиви и следва „кръпките" да бъдат върнати по местата им.

Основните искания на гражданите са Националният съвет по биологично разнообразие да одобри всичките отложени на 21 ноември 2006 г. от Националното управление по горите29 НАТУРА 2000 зони в първоначалните им, не намалени, граници.

Протестиращите искат и българското правителство да одобри и изпрати тези НАТУРА 2000 зони в Европейския съюз максимално бързо и не по-късно от 1 месец след 13 септември 2007.

Това е свързано и с мораториум върху всички строежи по Черноморието до изготвяне на комплексна оценка за въздействие върху околната средаи особено на потенциално защитените зони и земите, включени в "Натура 2000", казват още те.

Акцията е организирана от граждани с различни от екологията професионални занимания и подкрепена от множество неправителствени организации, участващи в коалицията „За да остане природа в България", като Сдружение за дива природа „Балкани", Федерация на природозащитни сдружения „Зелени Балкани", гражданска група „Да спасим Иракли", гражданска група „За Натура 2000", „Институт за зелена политика" и др.

Маршрутът на шествието ще е по ул. Алабин, бул. Граф Игнатиев,  пл. Славейков, ул. Раковски, ул. Рачо Димчев, ул. Гладстоун до МОСВ.