Риболовци и природозащитници от цялата страна блокираха главния път София-Русе в знак на протест срещу изграждането на ВЕЦ "Румянцево II".

Протестът е продължил около един час и до задръстване и натрупване на големи колони от автомобили в района не се е стигнало, предаде БНР.

Жителите на село Румянцево, община Луковит, област Ловеч, протестират главно заради пресушаването на реките в района.
Реките се пресушавали от малки водноелектрически централи (ВЕЦ) и изграждането на ВЕЦ "Румянцево II".

На протеста недоволстващите носеха плакати с надписи "Искаме си реките и природата. Стига ВЕЦ-ове".

Организатори на протеста са сдруженията "Балканка" и "Стари видри". Според организациите цялото строителство на ВЕЦ "Румянцево II" е незаконно, защото участъкът от река Златна Панега попада в защитена зона по "Натура 2000".
Организациите са на мнение, че с изграждането на централата рекат ще се пресуши и много от защитените със закон видове там ще изчезнат. Строежът на ВЕЦ-а е бил недопустим и според Плана за управление на речните басейни на Дунавския регион за периода до 2021 г., обясняват още природозащитниците.

Протестиращите настояват Дирекцията за национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на строителните документи за строежа на централата.

Димитър Куманов, който е член на Управителния съвет на сдружение "Балканка", сподели, че самото разрешение за строежа на ВЕЦ-а е незаконно. По думите му изграждането на ВЕЦ ще увреди един от най-ценните участъци на река Златна Панега с уникалното биоранзнообразие в нея.

"Настояваме Дирекцията за национален строителен контрол да извърши проверка на строителните книжа на този ВЕЦ. Има няколко нарушения - бентът, който е на реката, е публична държавна собственост и те нямат учредено право да използват бента и да го реконструират, а реконструкцията му е строеж по смисъла на закона. Нямат разрешително за ползване на повърхностен воден обект, което е задължително за издаване на въпросното разрешение за строеж. Самият съд е казал: Това е незаконен ВЕЦ", обясни още Куманов.

Отделни протести на рибари срещу ВЕЦ и бракониерството

Отделни протести на рибари срещу ВЕЦ и бракониерството

Реката се намира в защитена зона "Карлуково", част от "Натура 2000"

Припомняме, това не е първият протест срещу изграждането на ВЕЦ "Румянцево II". В началото на месец март 2016 година риболовци и екозащитници също излязоха на протест срещу строежа на централата. Тогава протестиращите също посочиха, че ВЕЦ-ът се изгражда с нередовни документи, а цялото водно тяло на река Златна Панега се намира в защитена зона "Карлуково", част от "Натура 2000".