Около 50 души от няколко рибарски сдружения се събраха на протест пред кметството на село Румянцево, община Луковит. Те се обявяват срещу проект за изграждане на МВЕЦ "Румянцево 2" на река Златна панега.

Исканията на рибарските сдружения са да бъде прекратен строежът на електроцентралата заради нарушения в издаването на документите за нея, да се направи оценка на въздействието върху околната среда.

Рибарите настояват също длъжностните лица, издали разрешенията за изграждането на ВЕЦ-а, да понесат санкции.

Според Боян Симеонов от Спининг клуб "Стари Видри" всички документи за изграждането на водноелектрическата централа са издадени противозаконно, в разрез с тогава действащия план за управление на речните басейни.

Рибарските сдружения сигнализираха, че цялото водно тяло на реката се намира в защитена зона "Карлуково", част от "Натура 2000". Това категорично забранява изграждането на ВЕЦ и всякакви други съоръжения от подобен тип.

По думите му изграждането на тази ВЕЦ би довело до екологична катастрофа за реката и унищожението на 680 метра от нея. Отнемането на водата ще причини засушаване на речното корито и ще възпрепятства възпроизвеждането на водните организми, както и нормалния им живот.

Международната екоорганизация WWF, която подкрепя протеста на рибарите. Според тях реализирането на проекта ще унищожи един от най-богатите на риба участъци от реката. Според WWF вторият ВЕЦ на река Златна Панега, който окончателно ще затрие популацията на балканската пъстърва и ред други ценни видове риби.

Първият ВЕЦ, който е малко по-нагоре е причинил пресушаване на около 500 метра от речното корито, тъй като е тръбен и водата е отбита от реката в тръба. В резултат на това пъстървата не може да мигрира до естествените си места за размножаване в горната част на реката. Това е от 2006 насам.

Новата ВЕЦ ще се строи от частна фирма. В момента се почиства каналът, който води началото си от бента преди селото и достига до старата мелница в центъра на населеното място, където ще бъде водноелектрическата централа, каза още Симеонов.

Паралелно с това местни хора се събират и контрапротест.

Междувременно рибари от цялата страна протестираха на казанлъшкия язовир „Копринка“ с искане за адекватни мерки срещу бракониерите, информира БГНЕС.

Те дават двумесечен срок на институциите, да предприемат адекватни действия срещу бракониерите, след като приеха декларация. 100 хиляди рибари от цялата страна са в готовност да предприемат законови протестни действия, ако не се осъществи.

На протеста в Казанлък се събраха над 100 представители на националната рибоопазваща организация. Сред тях имаше и представители на ИАРА, които заявиха, че агенцията няма възможност сама да опазва водоемите и разчита на съдействието на неправителствените организации.