Пореден ден на протести срещу насилието над животни и в защита на кучето Мечо се проведе в редица градове на страната. Участниците настояват за промени в законите и ефективни присъди за насилниците на животни, съобщава БНТ.

В Пловдив протестиращите заявиха, че искат общественото внимание да се фокусира и върху Закона за защита на животните и неговото прилагане.

"Тук сме за ефективни присъди, за промяна в закона. Не ни удовлетворява три години за човек, който десет години малтретира и проявява насилие към животни. Те също имат право да живеят нормален живот и според всички нас просто е недопустимо да живеем сред такива хора", заяви Михаела Танчева, организатор на протеста в Пловдив.

Припомняме, че 37-годишният мъж бе арестуван преди две седмици, след като в социалните мрежи се появиха кадри как той пребива куче.

На 29 ноември бе съобщено, че задържаният за насилието над кучето Мечо Захари Шулев остава в ареста. Това реши на днешното си заседание Софийския градски съд (СГС), информира Нова телевизия.

Според магистратите има достатъчно доказателства, че обвиняемия е измъчвал животното. Съдът тогава изтъкна вероятността Шулев да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода.

По време на заседанието любители на животните присъстваха в залата и посрещнаха с аплодисменти решението на магистратите. Те настояха за по-тежки присъди и обявиха, че започват протести с такова искане в цялата страна.