Протести в защита на природата се провеждат тази вечер в много градове в страната срещу подготвяните промени в закона за биоразнообразието, съобщи БНР.

В София протестно шествие тръгна от паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша".

Основното недоволство на гражданите е насочено срещу научните институции от процеса на управление на екологичната мрежа "Натура 2000".

Според протестиращите ограничаването на правомощията на българските учени ще даде зелена светлина на повече инвестиционни намерения, а резултатът ще е унищожаване на българската природа.

"Протестираме против безобразията спрямо българската природа, в частност Черноморието. Безобразие, масово застрояване на природни обекти, природата е нещото, което българите ценят най-високо във всички социологически проучвания", заявяват протестиращите. 

"Каузата е да спрат строителствата по морето и по защитените местности в България", допълват още недоволстващите. 

Еколозите са категорични, че измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и застрашават ценното биоразнообразие.

Шествието ще завърши пред сградата на Народното събрание. В Русе също се включиха в протеста. 

По информация на БНТ природозащитници излязоха и на протест в центъра на Благоевград. 

С лозунга "Не искаме бетон, а нормален за природата закон", те призовават за промяна в новия закон, защото по думите им ако той се приеме, екоминистърът ще може сам решава къде да се строи.