Екоексперти са установили наличието на разкъсани бали и разпилени отпадъци около тях на площадката в район „Кремиковци".

На фирмата оператор „Микс - ПС" ООД е дадено предписание за запечатване на балите и почистване на замърсения терен със срок до 19 януари, съобщиха от екоминистерството.

При проверката е установено още, че продължават временно да се съхраняват бали в кв. „Требич" при положение, че в „Требич" се извършва само балиране, а готовите отпадъци се извозват до район „Кремиковци".

В момента обаче се налага временно съхраняване на балите на терен в кв. „Требич", тъй като приемането за съхранение на готовите бали в район „Кремиковци" се извършва до 18 часа, а балирането в „Требич" продължава до късно през нощта, уточняват от ведомството.

Готовите отпадъци се извозват на следващия ден на площадките в „Кремиковци".

В „Кремиковци" проверката на инспекцията отново е установила наличие на миризма, както и задържане на инфилтрат върху подложеното под балите фолио. По данни на оператора „Чистота - Искър" ЕООД в района се подготвя нов терен от 12 декара за складиране на отпадъци.

.