Ски пистите в Национален парк Пирин са изградени без необходимите и задължителни разрешения за строителство. За това съобщават от Коалиция „За да остане природа в България".

От там посочват като аргумент изказаната преди дни позиция на кмета на Банско Александър Краваров. Пред национален всекидневник той твърди, че община Банско е издавала разрешение само за ски съоръженията и сградите в ски зона Банско.

Съгласно Закона за устройство на територията ски пистите, които са изградени чрез значителни изкопни и насипни дейности, са строежи и за тях е задължително наличието на подробен устройствен план и разрешение за строителство от общината, посочват природозащитниците.

Според тях нагледен пример за значителни изкопни дейности и прекомерно вмешателство в ландшафта на парка е именно ски писта „Томба" (в горната си част - писта „Бъндерица"), на която се провеждат състезателните ски спускания.

Еколозите се обръщат към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев и министъра на околната среда и водите Нона Караджова с искане да извършат необходимите проверки за наличието на строителни книжа за ски пистите в Национален парк Пирин.

При установяване на тяхната липса да предприемат необходимите действия за премахване на незаконното строителство и рекултивация на терените в националния парк, настояват още от „Коалиция за България".

Според тях да се организират стартове от световна купа върху незаконно построени писти е опит за компрометиране на България за сметка на бързо облагодетелстване на концесионера на ски зоната, фирмата „Юлен" АД, която е собственост на офшорни компании.

От коалицията напомнят, че повече от половин година не се показват резултатите от двойната проверка, извършена по поръчка на Министерство на околната среда и водите каква площ от Националния парк ползва реално концесионерът и колко заплаща за това на държавата. Сателитни снимки показват, че вероятно се използва два пъти по-голяма площ от посочената в концесията, изтъкват от коалицията.