Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) откри "възможност" за техническа неизправност при проверка, след като 5-годишно момченце оцеля при падане от кабинка на Симеоновския лифт.

Припомняме, петгодишният Влади е невредим след падане от 8 метра вчера. В неделя сутринта семейство с две деца се качва от началната станция на кабинковия лифт в Симеоново, за да кара сноуборд на Витоша. По време на пътуването обаче вратата на кабинката се отваря и петгодишното момченце пада от няколко метра височина върху снега.

По-рано днес председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков каза, че няма данни за техническа неизправност на лифта на Витоша.

Но в прессъобщение до медиите агенцията доста предпазливо отбеляза, че е установена "частична възможност за непълно заключване на затварящия се механизъм” след проверка на на кабинка №111 от въжена линия „Симеоново“, осъществена на 24 и 25 януари от инспектори на агенцията.

Поради конструктивни особености на кабинката, контакт „затворени врати“ не е отчел ненапълно затворената врата на съоръжението.
Вероятните причини за частичното заключване на механизма ще са ясни, след като бъде предоставена допълнително изисканата техническа документация на съоръжението от завода производител в Австрия и приключване на назначената техническа експертиза на кабинка 111, допълват от агенцията.

Днес инспекторите от Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ провериха 100 от общо 220 кабини и утре съоръжението ще работи само с проверените. Всички останали кабини ще бъдат пуснати в експлоатация, след като им бъде извършен извънреден технически преглед.