Министърът на транспорта Росен Желязков назначи одит в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА).

Одиторите ще проверят изпълнението на контролните и регулаторни функции на главната дирекция, свързани с осигуряване на безопасността на гражданското въздухоплаване.

В проверката се включва изследване на капацитета за изпълнение на контролната и административнонаказателната дейност, функциите по сертифициране и надзор, както и управлението на работните процеси в администрацията.

Министър Желязков разпореди на ГД ГВА да извърши пълен анализ на нормативната уредба за безопасността на гражданската авиация, включително и регулацията на т.нар. лека авиация. Резултатите от анализа ще дадат необходимите данни за предприемане на промени, които биха засегнали и Националния план за безопасност в гражданското въздухоплаване.

Възложена е проверка и на всички летателни площадки на територията на страната.

Малък самолет се разби край Ихтиман
Обновена

Малък самолет се разби край Ихтиман

След набрана височина, самолетът изпада в свредел, загинали са мъж и жена

Предстои да бъде подписано Споразумение за взаимодействие между Европейската агенция за авиационна безопасност, ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" и всички национални контролни органи на държавите членки. Чрез него ще се гарантира установяването и поддържането на високо ниво на безопасност в гражданското въздухоплаване в ЕС.

По отношение на допълнителни мерки за подобряване на безопасността на гражданското въздухоплаване министърът е поискал среща с директора на Европейската агенция за авиационна безопасност.

С предложения за промени в Закона за гражданското въздухоплаване е предвидено създаването на Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Очаква се след приключване проверките, министър Желязков да представи резултатите и да предложи конкретни мерки.

Три версии за авиокатастрофата край Ихтиман

Три версии за авиокатастрофата край Ихтиман

Машината е била с превишена летателна маса, твърди разследването

Припомняме, че на 26 май стана ясно, че малък самолет се е разбил край Ихтиман.  

При друга катастрофа ан 20 април самолет се разбира край Пловдив и двама души загинаха. 

На 2 април пък при авиокатастрофа над Северна Македония загина 4-членно българско семейство.

Самолет с четирима българи се разби в Северна Македония
Обновена

Самолет с четирима българи се разби в Северна Македония

Самолетът е изпълнявал полет от Охрид до София

През изминалата година авиоинцидентите също не бяха малко. 

На 24 август 2018 г. двуместен самолет се разби на летище Балчик. Пилотът е загинал на място след като при кацане машината се ударила силно в пистата, преобърнала се е и се е запалила.

На 22 август 2018 г., при кацане на летище Шумен четириместен частен самолет "Пайпер" с двама души на борда се удари в дърво. Двамата пострадали при катастрофата баща и син.

Това е втората авиокатастрофа в рамките на три дни, след като на 21 август 2018 г. около 19 часа при тренировъчен полет военен хеликоптер "Кугър" прекъсна електропровод и остави квартали на град Стамболийски без ток и вода. При инцидента нямаше пострадали.

На 3 юни 2018 г., ултралек самолет падна край Казанлък. Тогава пострадалите бяха баща и дъщеря, участвали в авиошоу за ултралеки самолети, мото и делтапланери на летището край Казанлък.

Малък самолет падна край Казанлък, двама ранени

Малък самолет падна край Казанлък, двама ранени

Ранените са баща и дъщеря му, но са вън от опасност