Покупката на недвижим имот не е нещо, което правим всеки ден, заяви пред БНР Петромир Кънчев - адвокат, занимаващ се с имотни измами.

При закупуването на недвижим имот хората трябва да насочат вниманието си към превенция на евентуална измама, особено след съживяването на имотния пазар, когато е нормално да има опити за измами, коментира Кънчев.

Според него едно от важните условия е хората да потърсят експертна помощ от брокери на недвижими имоти, които познават, и от адвокати, които могат да проверят документално дали един имот има тежести.

Кънчев коментира още, че най-много "подводни камъни" при покупката на един имот могат да се срещнат именно в документалната част. Заради това той съветва хората, като харесат даден имот, винаги да проверяват неговия статус.

Като примери за имотни измами Кънчев посочи случаите, в които хората купуват жилище от човек, който не е истинският собственик на имота или самият имот е натоварен с тежести.

Кънчев поясни още, че е възможно да се предизвика объркване у хората, търсещи имоти през интернет. В интернет хората често могат да срещнат имоти, които се предлагат на цена много по-ниска от реалната, което подвежда потребителите.

Адвокатът добави още, че понякога хората, които търсят имот, изобщо не стигат до собственика на имота, а разговарят само с посредник. В много от тези случаи сделка не се постига. В друг случай хората могат да закупят имот, който носи някаква тежест, която при покупка преминава към купувача.

Припомняме, заради зачестилите имотни измами Министерството на правосъдието предложи да бъде изменена наредбата, с което да преустановят имотните измами с фалшиви пълномощни.

Ограничават имотните измами с фалшиви пълномощни

Ограничават имотните измами с фалшиви пълномощни

Предложението за промени е на обществен дебат

Ако предложението се приеме кметовете на малките населени места се задължават да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система "Единство" на Нотариалната камара, което може да сложи край на измамите с фалшиви пълномощни.