Преди година споменах на тази дата, че Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига. Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност, каза президентът Румен Радев в словото си за Деня на народните будители.

Той обясни, че будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. "Едни будят с таланта си, други с пример. Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят достойно своята ролята на сцената на живота", допълни Радев.

Президентът припомни, че преди месец е призовал за национално единение, но това не е апел да запълним обществените разломи с примирение и безличие. Това е апел за борба. За демокрация, за справедливост, за просветеност, за свобода на словото.

Към единство призова нацията Румен Радев

Към единство призова нацията Румен Радев

На 29 септември 1918г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево

"Единението е всенародно усилие в името на високи цели. И будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България", добави Румен Радев. 

Президентът даде пример с присъствието на Кристиян, който е посветил силите си на спасяването на последната теснолинейка в България, за да има транспорт за хората в Родопите. Присъства и софиянецът Пламен, който прави чудеса за училището в родното си село.

"Тук е и планинският водач Орлин, който увлече стотици хора да носят на гръб материали високо в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон. Тук сте и вие, големи имена на българската култура и наука и хора с кауза, които не се нуждаят от представяне", добави Румен Радев.

"Будители е имало и в най-мракобесните времена. Има ги и днес", каза в своето слово президентът.

Няма удобно време, епоха, век, за да си будител

Няма удобно време, епоха, век, за да си будител

Депутатите почетоха Деня на народните дубители