Президентът Румен Радев връчи наградите "Джон Атанасов" за 2022 г. на ученици, студенти, преподаватели и млади български учени в областта на компютърните науки в пет категории.

Церемонията се състоя на "Дондуков" 2 в присъствието и на президента Георги Първанов, който стартира инициативата през 2003 г. В приветствие Радев подчерта, че това е 20-то юбилейно издание и изказа признателност. "Няма нужда да обясняваме, че компютърните науки се развиват и всяка една сфера - от медицина през селско стопанство до изкуство - са немислими без тях", каза държавният глава. За него те задават и модела на бъдещето.

Радев подчерта също, че "това е специфичен български ген и където са се явили български младежи на Олимпиади, там не са спечелили". Той даде за пример двама българи, които преди два дни са спечелили наградата на ЦЕРН и ЕК.

Президентът Георги Първанов също поздрави победителите и президентската институция за последователността. Той коментира, че наградите са признание за българския успех. "Трябва да се инвестира в таланта, наградата е знак за друга държавна философия за развитие на България", каза той. Първанов отправи и намек към бъдещите депутати и политици: "Добре е да има транспортна инфраструктура, но е добре да има и електронна".

Наградите бяха връчени в пет категории: млади учени и изследователи до 35 г. в областта на компютърните науки, изявили се в световен мащаб със свои трудове; грамота "Джон Атанасов" за ученици и преподаватели за постигнати най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика; грамота "Дебютен пробив", грамота "Вдъхновител и създател на таланти", която се постига за цялостен принос за създаване на млади поколения състезатели в национални отбори по информатика в олимпиади и турнири.

Наградата "Джон Атанасов" бе за Борис Банков, създател на платформа за академичните институции.