Увереността, мечтите, волята и положените усилия са гаранция за успеха. От всеки един зависи как ще извърви житейския си път в динамично време, изпълнено с препятствия, но и с много възможности.

Така държавният глава Румен Радев приветства в понеделник близо 100 зрелостници от випуск 2023 в балната им вечер, организирана в рамките президентската инициатива "Подкрепи една мечта".

Традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, чиито домакини са президентът и съпругата му Десислава Радева, се осъществява чрез финансови средства, набрани от дарителска кампания.

На младежите, които вече работят, той пожела да се трудят честно и усърдно, защото само така усилията им ще бъдат възнаградени.

Радев приветства и абитуриентите, които продължават образованието си, като ги увери, че ще получат подкрепа за обучение от инициативата "Подкрепи една мечта".

Радев даде пример с историята на студентката Минка Кирилова, която присъстваше на бала и е сред стипендиантите на "Подкрепи една мечта".

Момичето е израснало в Дом за деца, лишени от родителски грижи. На 18 години Минка издава първата си стихосбирка, озаглавена "Дневник за мечти", а година по-късно вече учи психология, за да помага един ден на хората, които имат нужда да бъдат чути.

"Чувството да си сбъднал една от своите най-съкровени мечти е неописуемо и трябва да се изживее", обърна се самата Кирилова към младежите.

Държавният глава благодари на всички дарители, които подкрепят инициативата, както и на всички артисти, певци, стилисти и гримьори, които благотворително се включват в подготовката на младежите за балната вечер.

"Подкрепи една мечта" обхваща младежите от специализирани институции, които са настанени в социална услуга от резидентен тип, завършват специални училища за ученици с нарушено зрение или с увреден слух през последните две години на средното им образование. Експерти от Бюрата по труда по места ги консултират за бъдещата им професионална реализация и насърчават мотивацията им за продължаване на образованието. Работата по президентската инициатива "Подкрепи една мечта" обединява усилията на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта.

На тържеството в Дом 2 на резиденция "Бояна" присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят Гълъб Донев, министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на образованието и науката Сашо Пенов, министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

Продуцентска компания "Дрийм Тийм Прадакшънс" за пореден път организира благотворително артистичната програма на тържеството. Водещ на събитието беше актьорът Петьо Петков. Изпълнителите и артистите, които ще подкрепят инициативата на държавния глава, са Б.Т.Р., Прея, Дивна, Део и Играта, Мойсей, "Дийп Зоун Проджект", вокално трио "ЛаТиДа", група "СкандаУ", трио "Вива", Печенката, група RDMK, танцов ансамбъл "Пламъче", Руслан Мъйнов, Нели Петкова, Марина Кискинова и рапърът Устата.

Сред фирмите, които подкрепят инициативата, е "Кристиан оф Рома" с екип от фризьори и гримьори, които за поредна година осигуряват подготовката на младежите с грим и прическа. Вяра Михайлова - координатор на инициативата "Красавицата и Вяра", отново организира фотографи, които благотворително снимаха абитуриентите. От "Академия за мода", с председател проф. Любомир Стойков, осигуриха бални рокли и абитуриентски костюми за младежите.

В рамките на дарителската кампания в полза на "Подкрепи една мечта" до този момент са набрани средства в размер на 96 180 лева. Организациите, фирмите и гражданите, които имат желание да дарят средства за инициативата "Подкрепи една мечта", могат да го направят по банковата сметка на Администрацията на президента:

Банковата сметка на Администрацията на Президента е:

IBAN BG 45 BNBG 9661 3000 1909 01

BIC BNBGBGSD

Банка БНБ