Програми на Българското национално радио (БНР) ще звучат в ефира на Царибродското радио. Обменът е с населения предимно с българи Цариброд (Димитровград) в Сърбия. 
Това ще стане след подписване на договор между генералния директор на БНР Александър Велев и директора на Радио и телевизия Цариброд Драган Йовичич, съобщиха от общественото радио.

Документът се очаква да бъде подписан идната седмица. С него се определя регламента за излъчването на програмите.

"Ще използваме всички програми, които ще получим от БНР и от България, защото наистина нашата публика се нуждае от българската реч, от оригиналната реч на българите от България", заяви директорът на радио и телевизия Цариброд Драган Йовичич.

Излъчването на предавания на БНР ще помогне и на образователния процес, убедена е Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в града.
"Винаги са ни добре дошли материали от областта на образованието, тъй като ние сме българи извън България. Много ни е важно да слушаме българска реч", заяви Симеонова.

Припомняме, преди дни пред сградата на БНР имаше протест на журналистите от радио "България" - една от програмите на БНР, която представя новини и аудио продукция на различни езици през интернет. Тя ще бъде закрита.

Казусът със закриването на Радио България ще бъде поставен и в Европейския парламент, заяви на протеста Атанас Ценов от дружеството на СБЖ към Радио България.

"Вярно е, че през 2012-а година бяха спрени късите вълни, но и ние имаме звукови файлове, които вървят по интернет, които бяха спрени от ръководството на 1-ви юни тази година. Да се премахне и това, и да се каже, че не е ефективно, аз мисля, че не е коректно", каза Ценов.

Пред "Хоризонт" генералният директор на БНР Александър Велев обясни, че информацията ще бъде достъпна на чужди езици.
"Английски, няма защо да го обосновавам. Това е световен език. Руският е също световен език, веднъж, и, втори път, в България живеят немалко руснаци и руски граждани. Ние ще реорганизираме и ще стигнем до повече българи по света, като ще подготвяме програми, които да предоставяме на българските радиостанции, които те да пускат на техните радиа", заяви Велев.

26-ма души ще изгубят работата си срещу обезщетение от шест заплати.