В 13 сайта са установени продажбата на райски газ. Отделно на това е засечена продажбата и в 11 магазина. Работата на Комисията за защита на потребителите отчитат от Министерство на икономиката. Извършени са 195 проверки в периода от 26 юли до 29 юли.

Издадени са заповеди за спиране на продажбата. Взети са проби и проверките продължават, отчитат от Министерство на икономиката.

При проверките на сайтове, които продават райски газ, е установено, че три от тях съдържат информация за собствениците и тя е предоставена на Главна дирекция "Контрол на пазара" за извършване на проверки на място. Останалите десет сайта от тези, за които е установено, че предлагат за продажба опасния продукт, не са обявили кое е лицето, което продава райски газ.

Извършени са контролни поръчки и ще бъдат предприети всички възможни действия за откриване на търговеца.

Александър Симидчиев: Райският газ е входна врата към по-тежките наркотици

Александър Симидчиев: Райският газ е входна врата към по-тежките наркотици

Проблем е, когато райският газ се съчетава с други химически вещества - алкохол и наркотици

До платформите OLX и bazar.bg са изпратени писма с искане за предоставяне на информация за всички лица, които предлагат за продажба райски газ. Тя също ще бъде предоставена на ГД "Контрол на пазара".

Регионалните дирекции на комисията са установили, че голяма част от продуктите, съдържащи райски газ, са опаковани в кутия с етикет: Капсули за сметана с вкус и аромат (различни търговски марки), метални капсули, пълни с N2O или азотен оксид (Е942) за приготвяне на сметана, мусове, кремове със съдържание около 8.2 гр. диазотен оксид.

Инспекторите на КЗП са на терен в цялата страна и най-вече по Черноморието - в магазини за алкохол и цигари, заведения за хранене и развлечения и такива с нощен режим на работа, магазини за парти стоки и други.

Омбудсманът иска продажбата на райски газ да се забрани със закон

Омбудсманът иска продажбата на райски газ да се забрани със закон

Диана Ковачева внесе в парламента предложението си

Припомняме, на последното пленарно заседание на 47-то Народно събрание депутатите гласуваха забрана райски газ да се продава на хора под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища и лечебни заведения, в закрити обществени места, на спортни прояви и на обществени мероприятия.

Без дебати и единодушно със 162 гласа "за" депутатите приеха промените в Закона за здравето

Още преди това Комисията за защита на потребителите започна проверки.