Втори годишни награди "Лекар на годината - София 2019" бяха връчени на официална церемония във Военния клуб в столицата.

На тях присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, българският еврокомисар Мария Габриел, а кметът Йорданка Фандъкова връчи голямата награда за "Доайен" на д-р Камен Канев, който е ръководител Клиника по спешна токсикология ВМА.

За "Ментор" бе награден д-р Андрей Йотов, директор на Клиниката по ортопедия в "Софиямед".

Специална награда "Добра мисия" получи лекарят, който работи извън страната, но е направил много, за да подпомага българската медицина - д-р- Валентин Джонов, който е ръководител на Института по анатомия Бернски университет. Благодарение на него е имало обмен на опит между България и Швейцария, както и е изпратил 15 ТИР-а с оборудване за ВМА и Пирогов.

В категория "Ти си нашето бъдеще" бе награден д-р Явор Пукалски, който получи наградата си от Караянчева. Той е детски ортопед - травматолог в "Пирогов". А чрез председателят на парламента благодари на всички лекари, от които и тя през тази година е получила спешна и незаменима помощ.

Награди получиха д-р Христо Милушев, Спешна помощ и д-р Елица Тошкова, общопрактикуващ лекар в ДКЦ.

Мария Габриел награди лекаря в категория "Иновационни технологии", а титлата отиде при д-р Антони Георгиев - началник на Клиника по атроскопска травматология в "Софиямед".

Габриел отбеляза, че благодарение точно на такива лекари ще се води борбата с рака.