Заради размириците в бежанския център в Харманли са задържани над 200 души, съобщиха от МВР.

Малко след 20.00 часа сред настанените в центъра отново избухна  недоволство и се стигна до размирици. Беше съобщено, че ситуацията е овладяна от жандармерията, но впоследствие отново се разразиха безредици.

Най-малко 14 полицаи са пострадали, като и двама от обитателите на центъра.
Не съществува пряка опасност
за настанените в център майки с деца.

На място пристигна премиерът в оставка Бойко Борисов.
Той увери, че на всички, които са извършили вандалски действия, ще бъдат повдигнати обвинения

Гумени куршуми срещу бежанците в Харманли
Обновена

Гумени куршуми срещу бежанците в Харманли

Жандармерия с водно оръдие е изпратена на място

Борисов съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от афганистанци, предаде Би Ти Ви.

"Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват", заяви той.

Премиерът призова да бъдем внимателни, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИДИЛ много внимателно следят и "Фейсбук", и това, което излиза по новините. "Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки", предупреди премиерът.

"Такива, които се правят на големи герои, да знаят, че след подобно поведение могат да изложат на риск огромни маси от населението", допълни той.

Борисов допълни, че са засечени едновременни действия в Европа и у нас. Според него е възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи.

"Всеки от тях държи мобилен телефон", отбеляза Борисов.

"С голямо притеснение знам как гледат телевизия, влизат в интернет и задействат своите клетки", изтъкна още той.

Тази нечовешка война, която се води в Сирия и в арабския свят, доведе до истинско бедствие. Няма сила, която да спре бягащите от войната хора, това е съдбата на Европа, допълни министър-председателят в оставка.

По думите на Борисов 250 полицаи и жандармеристи е трябвало да усмирят многократно по-голяма група. Той уточни, че го казва, защото е убеден, че в следващите дни ще се говори за полицейско насилие и превишаване на самоотбраната и ще се пита защо са използвани гумени куршуми и помощни средства. Борисов допълни, че това е разписано в закона в случаи на масови безредици.

"Вътре няма нито един прозорец здрав", изтъкна премиерът в оставка.

Той е разговарял с главния прокурор и още тази нощ започват огледи от следователи и прокурори.

"Има унищожено държавно имущество. С цел възстановяване на реда полицейските служители използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони, и помощни средства." - заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, който също е в Харманли.

Служителите на МВР имат готовност да отговорят на евентуални нови провокации и ще останат на място, докато въдворят ред, увери главен комисар Костов.

Трима мигранти от лагера в Харманли са прегледани и изписани

Трима мигранти от лагера в Харманли са прегледани и изписани

Прибраха се по стаите си и внезапно отново се проявиха, обясни Първанова бунта

Борисов обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

"Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност.

Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип." - увери той.

По-рано на територията на центъра в Харманли влязоха екипи с две немски овчарки, за да приберат разбунтувалите си мигранти по стаите им.

Бежанците са непреклонни в настояването си да бъдат пускани да излизат свободно в града.

Припомняме, недоволството избухна днес по обед заради забраната за напускане на лагера поради риск от разпространяване на заразни заболявания.

Мярката бе взета заради общественото недоволство и страха на местните жители от избухване на епидемии. Здравният министър в оставка Петър Москов разпореди в лагера да отидат медицински екипи, които да прегледат чужденците и да установят дали има опасни заболявания.